Hírek

Gonda Mariann, kép: Paul Bocuse Restaurant

2020. december 4.

December 2-án, 94 éves korában elhunyt Valéry Giscard d’Estaing, aki 1974-ben Georges Pompidou-t váltotta a Francia Köztársaság elnöki székében. 1981-ig töltötte be hivatalát, utódja François Mitterrand volt. Míg a történelemkönyvekből politikai pályafutását ismeri meg az utókor, a gasztronómiai irodalomban neve örökre összekapcsolódott Paul Bocuse-éval.

Az egész egy viccel kezdődött. A séf baráti körében gyakoriak voltak az ugratások, amelyeknek legtöbbször Bocuse a szerzője, és nagy ritkán az elszenvedője volt.

Történt egy napon, hogy

a Köztársasági Elnöki Hivatal fejléces papírján írt levélben kapott értesítést a lyoni séf, hogy előterjesztették a Francia Köztársaság Becsületrendjének lovagkeresztjére,

amellyel az elnök személyesen kívánja kitüntetni egy, az Elysée palotában rendezett ceremónia keretében.

Auguste Escoffier óta nem volt szakács, aki ilyen rangos állami elismerésben részesült volna. Bocuse, bár szokva volt a vaskos tréfákhoz, tudatában volt érdemeinek, és nem fogott gyanút.

Nem tudni, hogy rájött-e a turpisságra vagy csak később mesélték el neki, mindenesetre a tréfa híre eljutott Valéry Giscard d’Estaing fülébe. Az elnök úgy döntött, hogy belemegy a játékba és valóban kitünteti a séfet. A kitüntetést azonban meglepő módon nem a francia konyhaművészet megújításáért és nemzetközi elismeréséért végzett fáradhatatlan munkájáért, hanem a második világháborúban tanúsított hősies viselkedésért kapta. Az ünnepélyes pillanatra 1975. február 25-én került sor.


Bocuse barátai szabályosan elfoglalták az Elysée palota konyháját, és kezükbe vették az elnöki fogadásra szánt menüt elkészítését: Pierre és Jean Troisgros a lazacot, Michel Guérard a kacsát, Roger Vergé a salátát, Maurice Bernachon pedig az ez alkalomra kreált President csokoládétortát. A gálaebéd első fogása pedig a kitüntetett séf által az elnök tiszteletére kreált, monogramja után VGE névre keresztelt leves volt.

A recept alapötlete egy elzászi vadászat során Paul Haeberlinnél kóstolt fogás - az angol csirkés pite mintájára készült tésztában sült szarvasgomba - és az ardéche-i parasztok kedvelt szarvasgombás levesének keresztezéséből származik. Bocuse szerényen így mutatta be az elnöknek: “Én csak ötvöztem a két ételt.

Az étel azóta Paul Bocuse éttermének emblematikus fogása, a tétel a mester halála óta is folyamatosan étlapon van, sikere a mai napig töretlen.

A legnemesebb hozzávalóknak köszönhetően ez a gazdag leves akár a karácsonyi menü része is lehet - vagy szimplán csak egy főhajtás a politikus és a séf emléke előtt.


Íme a recept:

VGE szarvasgombás leves

Hozzávalók 4 főre:

  • 8 dkg friss szarvasgomba
  • 0,5 l hús- vagy szárnyasalaplé
  • 15 dkg csirkemellfilé bőr nélkül
  • 10 dkg zeller
  • 1 sárgarépa
  • 8 darab 3 cm átmérőjű csiperkegomba
  • 4 evőkanál Noilly Prat fehér vermut
  • 6 dkg hízott kacsa- vagy libamáj (főtt)
  • 25 dkg leveles tészta
  • 1 tojás sárgája
  • 4 darab 25-30 cl űrtartalmú hőálló porcelán leveses csésze

Elkészítés:

1. Melegítsük elő a súgót 200 fokra. Forraljuk fel az alaplevet egy lábasban. Enyhén sózzuk be a csirkemellet és helyezzük a lébe. Kis lángon főzzük 6 percig, aztán csepegtessük le. Tegyük félre az alaplevet.

2. Hámozzuk meg a zellert és a sárgarépát. Vágjuk őket 1 centis kockákra, a gombákat szintén.

3. A szarvasgombát* speciális gyaluval vágjuk vékony szeletekre.

*Ebben a receptben a szarvasgomba a főszereplő, fontos a minősége, ezért lehetőleg használjunk frisset. Ha nem áll módunkban, helyettesíthetjük konzervvel, ebben az esetben 3 dkg-ot számoljunk fejenként.


4. A csészék aljába tegyünk 1-1 evőkanál. vermutot. Adjunk hozzá 1-1 púpos evőkanálnyit a zöldségkeverékből. Kockázzuk fel a májat és osszuk el a tálakban.

5. Aprítsuk fel a csirkemellet is 1 centis kockákra, ezt is tegyük a csészékbe a szarvasgomba szeletekkel együtt.

6. Merjük az alaplevet a csészékbe, a peremüktől számított 1,5 centiig.

7. Nyújtsuk ki a leveles tésztát és vágjunk belőle 4 korongot*.

*A megfelelő méret meghatározásához adjunk a csészék átmérőjéhez minimum 3 centit, így megkapjuk a korongok átmérőjét.

8. Fedjük be a tésztával a csészéket, a szélén óvatosan rányomva a tál peremére.

9. A tojás sárgáját keverjük össze 1 teáskanál vízzel és egy csipet sóval. Kenjük meg vele a tészta tetejét. Tegyük a sütőbe 20 percre.

10. Egy kés hegyével óvatosan vágjuk körbe a tésztát és azonnal tálaljuk.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra