Hírek

Gonda Mariann

2020. május 12.

Alimentarium , Genfi-tó , táplálkozás , múzeum

A Genfi-tó partján található Alimentarium egy, a táplálkozás témája köré szervezett múzeum, ismeretterjesztő és tudományos műhely, amely idén 35 éve nyitotta meg kapuit a látogatók előtt.

Anyaggyűjtési fázisban van legújabb projektjük, a ”The food we love to hate”, egy nagyszabású nemzetközi kutatás a “nemszeretem” ételekről, alapanyagokról. A leendő kiállítás gazdagításához mi magunk is hozzájárulhatunk személyes történetünk szöveg, fotó, rajz, audio- vagy akár videofelvétel formájában történő megosztásával.



A táplálkozási preferenciák sokszínűségéből

mi, magyarok is kivesszük a részünket. Sokunk szinte soviniszta módon hirdeti a magyar konyha felsőbbrendűségét és elutasítja más nemzetek gasztronómiáját, mégha soha nem is kóstolta azt.

Mások nyitottabbak, kísérletezőbbek, de bizonyos ízek, textúrák, mint például az osztriga vagy a koriander, mégsem nyerik el mindannyiunk tetszését. De nem is kell ilyen messzire mennünk, saját nemzeti örökségünk is bővelkedik megosztó ételekben. Elég csak a spenótfőzelékre gondolni, amit több generációval próbáltak megszerettetni Popeye segítségével, valljuk be, sokszor sikertelenül. Vagy ott van a menzai finomfőzelék, amely nem kevés honfitársunknak egyet jelent a gyermekkori traumával.



Szerencsére vannak séfjeink, akik fejükbe vették ehhez hasonló ételeink modernizálását, amelynek alapja nem más, mint a minőségi alapanyag és a kímélő konyhai technológiák alkalmazása. Kulináris hagyományaink nem aratnak osztatlan sikert a külföldiek körében sem, a meggyleves, a grízes tészta vagy a körömpörkölt gyakran teljes értetlenséggel találja magát szemben. Sokfélék vagyunk tehát, de ez a diverzitás hatalmas lehetőségeket is jelent.


A kutatás célja feltérképezni adott ételek elutasításának társadalmi, kulturális, tudományos és történelmi hátterét, megérteni az emögött rejlő fiziológiai, etikai, vallási, esztétikai vagy ökológiai motivációkat. És ha épp egyes undort kiváltó élelmiszerek, mint például

a rovarok fogyasztása nyújthat megoldást a környezetvédelmi kihívásokra?

A kutatók választ keresnek arra a kérdésre is, hogy vajon mennyiben hajlandó az ember megváltoztatni étkezési szokásait a fenntartható táplálkozás érdekében?


 
A kutatásban való részvételhez június 30-ig várják az anyagokat a thefoodwelovetohate.org angolul és franciául elérhető oldalán.