Hírek

Gellért Gábor

2022. november 11.

Az esküvő szakma 2019 után idén újra megrendezi évzáró rendezvényét és díjkiosztó gáláját. A Hungarian Wedding Gala & Awardon kizárólag a szakma szavaz. A Magyar Konyha most bemutatja az idei három jelöltet a „legjobb esküvői torta” címre. Ma este az is kiderül, ki viszi a pálmát!


Streit Krisztina, Desszeretlek Torta- és Desszertműhely


"Egyszerű, letisztult ízvilágú tortákat készítek. Egy torta ugyanis pont ettől különleges számomra. A málnát málnaként használom, az epret eperként, nem nyúlok az ízéhez. Ezt már akkor eldöntöttem, amikor elkezdtem a szakmát. Keveset vállaltam, nem mentem a trendek után, kivártam a saját vendégkörömet. Ha látom, hogy a kéréseket csak úgy tudom megvalósítani, ha túl sok az ételfesték, a vajkrémes faragás, akkor inkább nem vállalom el a munkát.


Díszítésben közel áll hozzám a friss gyümölcs, a macaron, dekorációban a csokidekoráció, de esztétikusnak tartom az ostya és a cukorvirág motívumokat is. Az élő virágokkal, fűszernövényekkel is szívesen dekorálok. Nagyon szeretem a tortákon a festett motívumokat. Perényi Zsófi kolléganőm szerintem egy művész, úgy dekorál tortát, ahogy azt szeretem. Farkas Viki pedig gyönyörű alapot és precízen felépített tortát készít hozzá.




Sokáig nem voltam hajlandó vegán tortákat készíteni. Mindenkinek elmondtam, hogy majd ha a vegán alapanyagok megközelítik minőségben a hagyományosakat, talán majd akkor. Nos, alakul a dolog. Ez a terület gyorsan fejlődik, mert nagy rá az igény. Az esküvői tortakínálatunkban nyílt egy vegán fejezet, eljutottunk a kompromisszummentes vegán tortákig.


A legnépszerűbb tortánk a sós karamell-passiógyümölcs-diógrillázs. Az én kedvencem pedig a mascarponehab-eper."


Biró Levente, Egy csipet torta


"A márkánkat és a műhelyünket 2015-ben alapítottuk, abban szellemben, hogy egy torta amellett, hogy szép, finom is legyen. Mivel ételről van szó, a gasztronómiai élvezeti érték áll az első helyen, ehhez igazítjuk a küllemet, ami az első benyomást kelti az emberekben.


Az első perctől kezdve a természetességet képviseljük, mind alapanyagok, mind a díszítési technikák terén, ezért például nem készítünk formatortákat vagy ételfestékkel erősen színezett tortákat.


Az esküvői torták esetén meg kellett küzdenünk azzal az a sztereotípiával, hogy a torta csak egy kötelező elem az esküvőn, ami grandiózus és figyelemfelkeltő, de általában nem olyan finom és a legtöbb vendég sajnos nem eszi meg. Szerencsére néhány év alatt ezt sikerül tisztáznunk és most már főként azért keresnek minket, mert valahol kóstolták a tortánkat és nagyon ízlett nekik, így ők is tőlünk szeretnének rendelni a nagy napra.




Esküvők terén is a letisztult, természetes, minimalista irányvonalat követjük, illetve a kezelhető és értelmezhető formákat és méreteket. A torták dizájnját minden esetben az esküvő stílusához, dekorációjához igazítjuk.


Ízek tekintetében az örök favorit nálunk a sóskaramell-krémsajt, ami körülbelül egy éve nincs már a kínálatunkban, de heti szinten készítjük, mert folyamatosan rendelik."


Szabari Éva, Tortapalota


"10 éve kezdtem el esküvői tortákkal foglalkozni, ebből nőtt ki a Tortapalota koncepció. Régen azt mondták a cukrászok a fiatal párnak, hogy csak a násznép felére kalkuláljanak tortát, úgyis csak illendőségből fognak tortát enni a vendégek sok fogás után. Nekem ez nem tetszett, véleményem szerint meg kell tisztelnünk az alapanyagot és magunkat is. Olyan tortát kell készítenünk ami emléket hagy, élményt nyújt.


Saját receptúrákat használok a kezdetek óra, prémium alapanyagok felhasználásával. Ma már fontos, hogy ne csak szép, hanem különleges ízvilágú is legyen egy menyasszonyi torta. Azt hiszem, hogy épp ez az aminek köszönhetően egyre több megrendelést kaptam, aztán addig presszionáltak az esküvői vendégek, hogy máskor is akarják a süteményemet enni, hogy felbátorodtam, üzletet nyitottam, ahol szintén nemes alapanyagok felhasználásával készítünk ma már négy kolléganőmmel együtt modern, francia desszerteket is. Vendégköröm azonnal volt, az esküvők pedig azóta is hozzák a Tortapalota-rajongókat, sőt annyira felbátorodtam, hogy egy éve Budapesten is van egy kis műhelyünk, ahol online rendeléseket teljesítünk, ez a TortaPalota Budapest.




A leggyakrabban választott esküvői tortaízek a málnás belgacsoki mousse és a maracujás-narancsos krémtúró. Saját kedvencem a körte mousse-karamell namelakával. A tortadíszítéssel nincs problémám, én anno cukorvirágkészítéssel kezdtem a torták díszítését. Legyen szó attraktív, cukorcsipkés, cukorvirágos fondant burkolatú tortáról, lényeg az egyediség és kifinomultság. Gyakran készítünk úgynevezett pucértortákat is, melyeket a naturálisság, egyszerűség jellemes. Talán mostani legnagyobb trend fehércsokis vajkrém burkolat festőkéssel díszítve. Virágokat, absztrakt mintákat festek a tortákra. Ebben a szerepben is otthon érzem magam."

UPDATE: A Hungarian Wedding Gala & Award cukrász kategóriáját 2022-ben a DESSZERETLEK és Streit Krisztina nyerte.

Borítókép: Image by freepic.diller on Freepik

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra