Hírek

Orbán Szilvia

2022. március 8.

medve , Kalifornia , Lake Tahoe , Hank , Hank, a tank , betörés , falánk , fekete medve

Maci Lacin még mosolyogtunk, pedig tényleg baj van, ha egy medve rákattan a gyorséttermi kajára.

A Jellystone Parkban folyton piknikkosarak után kutató Maci Laci és Bubu egy, a valóságban sem ismeretlen jelenséget vitt képernyőre, s a medvék szerencsére a való életben is többnyire a saját terepükön maradnak. Nagy nemzeti parkok mellett, és Alaszkában azért időről időre hallani olyan esetekről, amikor egy-egy éhes állat élelem után kutatva bemerészkedik a lakott területekre is.



Az pedig, ha az ablakunk alatt egy hús-vér, 200 kilós, hatalmas állat szimatol, már nem is annyira vicces.

Amerikát most egy ilyen, „könnyű zsákmányra” specializálódott medve tartja lázban, amely ráadásul egy viszonylag szokatlan területen, a Lake Tahoe környékén okoz nagy riadalmat.



Hank, a tank – ahogyan az ominózus fekete medvét a helyi rendőrség elnevezte – ugyanis ott vacsorázik, ahol épp a kedve tartja:

az utóbbi félévben mintegy 150 lakossági bejelentés érkezett az állat randalírozásával kapcsolatban, amely idáig 38 ingatlan esetén komoly károkat okozott, és testi erejét kihasználva 28 lakóházba is betört.

A célpontja egyértelmű: rákapott az emberi ételekre.

„Rájött, hogy maradék pizzát keresni sokkal egyszerűbb, mint az erdőben gyűjtögetni” – magyarázta a The New York Times-nak a kaliforniai vad- és halgazdálkodási hivatalának (CDFW) szóvivője, Peter Tira.

A legújabb felvételek tanúsága szerint Hank az új étrendnek köszönhetően eléggé meg is szedte magát: a jelenleg 230 kilósra becsült állat jóval többet nyom, mint egy átlagos súlyú – 45-130 kg-os – fajtársa.

„Bogyókon és rovarokon alapuló, hagyományos étrendjével esélye sem lenne ilyen súlygyarapodásra” – fejtegeti a vadállatmentő Bear League igazgatója, Ann Bryant.



Úgy tűnik azonban, hogy Hank vesztét is a torkossága, és a maradékok iránti vonzalma okozhatja. A vadhatóságok február elején arra jutottak, hogy

a medve annyira rákattant az emberi ételekre, hogy nem marad más választásuk, mint kilőni őt vagy végleg elaltatni.

„A jelenlegi csapdakihelyezések annak a végső megoldásként latba vetett intézkedéscsomagnak a részei, amelyek egy bizonyos fekete medve egyed elfogását és eutanáziában való részesítését célozzák” – nyilatkozta egy helyi tévének február végén Tira. „A hónapokig tartó elriasztási és terelési próbálkozások hiábavalók voltak, és a szóban forgó állat számlájára már jelentős anyagi kár írható, hiszen telkekre, házakba is betör, ráadásul az sem tartja távol, ha emberek laknak az általa kiszemelt épületben.”

Február végén aztán újabb betörés történt: a felvételek tanúsága szerint Hank egyszerűen betörte az egyik ablakot.

Eközben a CDFW emberei azon munkálkodtak, hogy Hank számára egy megfelelő, új lakóhelyet találjanak, ez az erőfeszítés azonban sajnos nem járt sikerrel. Ráadásul maga Bryant is osztja azt a véleményt, miszerint ha egy medve ennyire rászokik az emberi táplálékra, az elköltöztetés nem is igazi opció.

„Az ilyen akció általában nem végződik jól”

– magyarázta egy interjúban. „Azok a medvék, amelyeket átköltöztetnek, egy teljesen idegen terepen kell, hogy boldoguljanak. Egy olyan vidéken, aminek viszonyairól, veszélyeiről semmit nem tudnak. A helyen általában már él legalább egy másik medve is, amely védi a területét.

Az új állat a tapasztalatok szerint elpusztul, miközben vissza szeretne jutni az eredeti élőhelyére, vagy egyszerűen éhenhal.”

Hank kilátásai tehát nem túl rózsásak, viszont egyre több helyi lakos fejezte ki a nemtetszését az állat végleges elaltatásával kapcsolatban, és bízik abban, hogy a medvét befogadja egy erre alkalmas állatmenhely.

„Hiszen csak üldögél és falatozik” – meséli a beszámolókat Bryant.

„Senkivel nem agresszív, nem támad, nem morog, még csak nem is vicsorít.”

Az eset kapcsán a CDFW weboldalán pedig megjelent egy cikk, amelyben arra hívják fel a környéken élők figyelmét, hogy Hank viselkedéséért részben ők is okolhatóak.

„Az, hogy egy medve emberiétel-függővé váljon, néhány egyszerű dologgal, viszonylag könnyen megakadályozható. Ezek az állatok elsősorban a szaglásuk segítségével keresik az élelmüket, ezért minden, a területen élő lakót, illetve turistát ismételten és nyomatékosan arra kérünk, hogy gondolkozzanak és cselekedjenek felelősen, és az élelmiszereket, illetve a hulladékot tárolják ennek megfelelően.”





Újabb fejlemény, hogy Hanket, talán a nagy sajtóvisszhangnak köszönhetően is, legalább részben rehabilitálták: úgy tűnik, hogy a döntéshozók

elvetették a drasztikus eutanázia lehetőségét, amelyet elsősorban azzal indokolnak, hogy a medve a legutóbbi felvételek alapján „bandát alapíthatott”.

A „bűnszervezet” tényét a vadhatóságok is megerősítették, ugyanis bizonyíték van arra, hogy a legutóbbi betörések helyszínén már legalább három különböző medve DNS-t találtak.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra