Hírek

Magyar Konyha

2022. szeptember 28.

Balaton Wine & Gourmet , Veszprém

A balatoni régió gasztronómiájának jelentős szereplői, több mint 50 étterem és borászat várja szeptember 29. és október 2. között Veszprémben a Séd partján a Balaton Wine & Gourmet látogatóit.


Véglegessé vált a Balaton Wine & Gourmet programkínálata. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt gasztronómiai eseményeként megvalósuló gasztro ünnep szeptember 29. és október 2. között várja látogatóit. Fesztiválhangulat, ízek, illatok és egyedi élmények várják a látogatókat a rendezvény egyedülállóan szép helyszínén, a Veszprémvölgyben elterülő Jezsuita Kolostor és Romkert fás, ligetes környezetében. 




A helyszín egy kisebb részlete


A tervek szerint évről évre visszatérő rendezvényre több mint 50 kiállító mellett a konyhaművészet és az italok világában nagyhatalomnak számító két ország is meghívást kapott. Idén Spanyolország és Japán gasztronómiája, valamint kultúrája mutatkozik be számos kulináris és színpadi programmal.


A hiánypótló szándékkal induló gasztro ünnep egyszerre szól a szakmának és a nagyközönségnek. Elsődleges célja, hogy bemutassa a balatoni régió kulináris örökségét, étkezési hagyományait, valamint egyre izgalmasabb jelenét. Mindez a minőség jegyében, legyen szó fine-dining vacsoráról vagy könnyed bisztrófogásokról. Ezt a sokszínűséget és minőségi filozófiát közel 20 étterem, többek között a Villa Kabala, a Hableány, a Kalóz Strandbisztró, a Sparhelt / Baricska Csárda, a Villa Delikát, a Gusto 13, a Kistücsök, az Oliva, a Mór 24, a Petrányi, a Casa Christa, a Megfőzzük Almádit Egyesület tagjai - a Tornyos BBQ, a Kerekes Pince és a Veganeeta Étterem - a Fügekert Terasz, a Bonvino, a Tiki Beach Bisztró és a História Malomkert képviseli a rendezvényen.


Bor tekintetében a Balaton Wine & Gourmet lesz a régió első „terroir” szemléletű fesztiválja, ahol mind a hat balatoni borvidék és az összes irányzat - azaz a hagyományos, az újhullámos, a biodinamikus és a natúrbor - egyszerre jelenik meg. A kiállítók között szerepel a Pálffy Pince, a Laposa, a Martinus Birtok, a Dobosi Pincészet, a Skrabski Pincészet, a Bujdosó Pincészet, a Garamvári Pincészet, a Palota Pince, a Jásdi Pincészet, a Figula Pincészet, a Guden Birtok, a Veszprém Érsekségi Pincészet, a Káli Kövek, az Istvándy Pincészet, a Törley - Mionetto prosecco és a Borkorzó, olasz borválogatással. A kiállítók mellett a CEWI (Central European Wine Institute) együttműködésével borszakmai élménysátor várja naponta izgalmas bemutatókkal a borkultúra iránt elmélyültebben érdeklődő vendégeket. Lesz többek között olaszrizling körkép, a Balatoni Borrégió jellegzetes fajtáit bemutató előadás, valamint a borhibákkal, illatfelismeréssel foglalkozó program. A borászati kiállítók mellett a régió italkultúráját képviseli még a Stari Sörfőzde, a Csalló Pálinka Manufaktúra és a Fenegyerek pálinka is.


A nagyszínpadon a borrégió kulcskérdéseit érintő moderált kerekasztal beszélgetéseken – többek között Dr. Fiáth Attila, Jásdi István és Egly Márk részvételével - terítékre kerül a natúr-, a bio-, az organikus- és a hagyományos borok kérdése, valamint az is, hogy megférhetnek-e egymás mellett a Balaton-felvidéki medencés nyaralók és a szőlőtőkék. 


A gasztroünnep külön belépőjeggyel látogatható, kiemelt helyszíne lesz a Veszprémvölgyben megbújó Jezsuita Templom. Ez a 18. században épített, különleges atmoszférájú épület ad otthont Michelin-csillagos étkezéseknek Tiago Sabarigoval majd pedig Sárközi Ákossal, natúrbor mesterkurzusoknak, Kudo Eiryo, japán mesterszakács készítette nyolc tételes élményebédnek, tea ceremóniáknak, vezetett sake, whiskey és gin kóstolóknak, valamint cava és jerez mesterkurzusoknak. Ezek mellett természetesen spanyol fogások is terítékre kerülnek, ahogyan az olaszrizling sem maradhat ki a sorból.




Tiago Sabarigo, Fotó: Sebestyén László


Kiemelkedve a hagyományos gasztronómiai fesztiválok közül, a Balaton Wine & Gourmet minden nap gazdag közönségprogramokat is ígér. A gasztroünnep nagyszínpadán a rendezvény házigazdája, Gianni Annoni várja a érdeklődőket, akik számos program mellett egy-egy tematikus nap keretében, a vendégországok előadásait is láthatják. Pénteken Japánt képviselve sushi show és kóstoló egy japán sushi mester értő tolmácsolásában; taiko dobshow az Európa két legnagyobb taiko dobját jegyző Ataru Taiko együttes előadásában, látványos kimonó bemutató keretében érkeznek a tradicionális japán viselet legszebb darabjai és koncertet ad a japán cselló virtuóz, Yosuke Shimizu is. Szombaton Spanyolországot reprezentálva paella készül sistergő serpenyőkben a színpadon, lesz még a spanyol pezsgő világát feltáró cava bemutató kóstolással, este pedig vérpezsdítő flamenco előadással lép fel a sevillai Jorge Díez Aragon és társulata, a Mil Colores együttes.


A gasztrovilág felnőtt hívei mellett a kisebbekre is gondoltak a szervezők. Külön gyereksátorban négy napon át zajlanak a kicsiknek dedikált programok.


Borítókép: Pixabay


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra