Hírek

Magyar Konyha

2023. április 12.

A Magyar Cukrász Ipartestület tizenhetedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A versenyre a magyar cukrászat hagyományain alapuló, főként magyar alapanyagokra épülő tortákat várt az Ipartestület. Idén az új, kreatív ötletek mellett, olyan specialitásokkal is lehetett nevezni, amik már korábban bizonyítottak a cukrászdákban és megfeleltek az idei versenykiírásnak.

 

Az idei verseny újdonsága volt, hogy az alábbi, nemzeti értékekből és hungarikumokból összeállított alapanyagkosárból minimum egyet fel kellett használni a nevezett tortáknál:


újfehértói fürtös meggy,


kalocsai fűszerpaprika-őrlemény,


tokaji aszú,


magyar akácméz,


gyógynövények (pl. kamilla, levendula, menta, citromfű, rozmaring, vagy kakukkfű)


A versenyre 35 torta nevezése érkezett. Érdekesség, hogy bár a választható alapanyagok közül csak egyet volt kötelező felhasználni, sok versenyző akár két-három összetevőt is kombinált a tortájában.


 

(CSERSZEGI FŰSZERES-MANDULÁS TORTA – Németh Béla – Sütibolt, Keszthely)



A kötelező elemek és a gyümölcsök mellett idén több tortában megjelent a tejbegríz és a sajt, a választható gyógynövények közül pedig szinte mindegyiket használták a versenyzők. 


 

Az idei döntős torták a következők: 


BETYÁROS MÁLNA – Füredi Krisztián – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső


CSERSZEGI FŰSZERES-MANDULÁS TORTA – Németh Béla – Sütibolt, Keszthely


MANDULA KAJSZI – Sztaracsek Ádám – Jánoska Cukrászda, Komárom


MERENGŐ – Szabóné Tarján Barbara – Nonna Desszertbár, Szada


SPICCES FÜGE RESPEKTUS – Lakatos Pál – Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós


TIHANYI ECHO – Antipina Iuliia – Cakes & More by Garannikova, Budapest




(SPICCES FÜGE RESPEKTUS – Lakatos Pál – Levendula és Kert Cukrászda, Szigetszentmiklós)




A szakmai zsűri három fordulós értékelés után hirdeti ki a győztest. Az első körben az anonim nevezett tortákból választotta ki a zsűri a hat tortát, ezeket a második körben újra kóstolják, és javaslatokat tesznek azok tökéletesítésére.


 

A 2023-as szakmai zsűri tagjai:


Béres Anett (Borkonyha és Textúra éttermek, Budapest)


Fehér Judit (Created by Judit, Győr)


Gerő Eszter (Sütizz, Budapest)


Karikó Orsolya, a tavalyi verseny győztese (Vanília & Gelarto, Nagykőrös)


Andrész Zoltán (Andrész Cukrászda, Biatorbágy)


Karl Zsolt (Karl Cukrászda, Dunaharaszti)


Mészáros Gábor, a zsűri elnöke (Mészáros Cukrászda, Szombathely)


A döntőben a tortákat a zsűri jelenlétében, az ipartestület tanműhelyében kell elkészíteni a versenyzőknek, ahol a zsűri ismét meghatározott jellemzők szerinti pontozással választja meg a győztest.


 

TIHANYI ECHO – Antipina Iuliia – Cakes & More by Garannikova, Budapest


Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai támogatásával idén is megrendezi a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt. Az első zsűrizést követően, melyet 2023. április 20-án tartanak, a döntőre júniusban kerül sor a Magyarország Tortája döntővel párhuzamosan.


 

Mindkét verseny győztesét augusztus elején ismerheti meg a nagyközönség, és az augusztus 20-i ünnepségeken kóstolhatja meg először. Ezt követően az ország több száz cukrászdája árusítja majd.


(Borítókép: BETYÁROS MÁLNA – Füredi Krisztián – Hisztéria Cukrászda, Tápiószecső)