Hírek

Orbán Szilvia

2022. február 14.

sajt , Wyke Farms , cheddar , Nagy-Britannia , karbonsemleges , Ivy's Reserved

Kevés élelmiszer mondhatja el magáról, hogy a népszerűsége felér a sajtokéhoz – amelyekből már létezik az üvegházhatás szempontjából neutrális változat is.

A sajt a világ minden szegletében kiterjedt rajongótáborral bír, éppen ezért elképesztő változatosságban – többek között a tej típusa, a kész sajt állaga, az érettségi fázis, az érlelési mód és idő, az esetleges ízesítés mind fontos tényező – is készül. A sajtimádók azt vallják, hogy a világon létezik egy sajt mindenkinek, vagyis hogy még a legérzékenyebb ízlelőbimbók is biztosan találnak olyan változatot, amiért megőrülhetnek.

Rengeteg kiváló, kézműves sajttal találkozhatunk a világ piacain, amit javaslunk is kipróbálni, ugyanakkor a legismertebb típusok készítése során is jellemző a folyamatos újító szándék. Most arról érkezett hír, hogy a világ egyik legismertebb sajttípusának tartott cheddar egy ismert gyártója lép szintet legújabb termékével.



A Wyke Farms az Egyesült Királyság legnagyobb független sajtgyártója – amelynek a sajtokon kívül van egy másik szívügye is, a környezettudatosság - bejelentette, hogy díjnyertes Ivy’s Reserve Vintage cheddarját ezentúl karbonsemleges módon gyártja, ezzel ők a világon az elsők, akik ilyen termékkel büszkélkedhetnek.

Mit jelent a karbonsemlegesség?

A karbonsemlegesség azt jelenti, hogy megvalósul az egyensúly a kibocsátott szén-dioxid, illetve a légkörből kivont és szénelnyelőkben tárolt szén-dioxid mennyisége között. A szén-oxidok légkörből való eltávolításának, majd azok eltárolásának folyamatát szénmegkötésnek nevezzük. A nulla nettó szén-dioxid-kibocsátás elérése érdekében a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátást szénmegkötéssel kell ellensúlyozni.


Azért, hogy a semlegességet elérje, a Wyke szoros együttműködésben dolgozott a világ vezető ökolábnyom-tanúsító szervezetével, a Carbon Trusttal, amely a karbon-neutralitást az intézmény nemzetközileg elismert PAS 2060 nevű bizonyítványával igazolja.

„12 éves utazás végső állomásához értünk” – fogalmazott büszkén a Wyke Farms igazgatója, Rich Clothier. „Még 2010-ben indítottuk el 100% zöld stratégiánkat – ekkor köteleződtünk el amellett, hogy mind a gáz, mind az áram szükségletünket megújuló energiaforrásból fedezzük. Az azóta eltelt évek során folyamatosan, egyre tovább fejlesztettük a tudásunkat, s ez csúcsosodott ki most, az Ivy’s Reserve új változatában, amely a maga nemében világelső, így iránymutató egy egész ágazat számára.”



Amellett, hogy az új cheddar viszi a prímet, ha környezettudatosságról van szó,

a karbonsemleges módon készített sajt állítólag ízélményben sem hoz szégyent díjnyertes elődjére, amely komplex, enyhén édeskés, diós aromáit a fával való, 18 hónapig tartó érlelésnek köszönheti.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra