Hírek

Magyar Konyha

2023. április 29.

Casa Christa , biodinamikus gazdálkodás

Nagy sikerrel zárult a CASA CHRISTA Agriturismo birtokán „A biodinamika megjelenése a magyar gasztronómiában” címmű workshop.


A biodinamikus gazdálkodás témájában immáron ez volt a 2. kerekasztal szakmai beszélgetés, ami a Casa Christa birtokon került megrendezésre olyan szakemberek közreműködésével, mint


Michael Andert, osztrák biodinamikus gazdálkodó, borász,


Zadravecz Zsolt biodinamikus szőlész,


Egly Márk, a Balatonfelvidéki Borvidék elnöke,


Gianni Annoni, a Trattoria Pomodoro étterem tulajdonosa.


A beszélgetést Tungli Péter, a Veszprém2023 gasztronómiai és borászati projektek vezetője moderálta.


Az eseményen részt vettek a Balaton felvidéki és Balaton környéki borászok, borászatok képviselői (a teljesség igénye nélkül Gilvesy Róbert, Sike Balázs, Bökő Dániel, Rókusfalvy Palkó, a Zelna Borászat és Étterem tulajdonosa, Strommer Pincészet, Homola Pincészet, Koronczai Pincészet, Steve Spiegelberg, Csapody család, Kistücsök étterem a Balaton déli partjáról, borkereskedők, szőlészek, gasztronómiai szakemberek. Érkeztek a fővárosból is olyan neves éttermek képviselői is, mint a Szent Andrea Étterem és Skybar társtulajdonosa és vezetője vagy az Alessio Étterem üzletvezetője, séfje.




Míg az 2022. októberében tartott workshop-on a biodinamikus gazdálkodás és borászat jelentősége és működése került bemutatásra, addig a mostani beszélgetésben megvizsgálták a résztvevők, hogy miként jelennek meg a biodinamikus gazdálkodás termékei a gasztronómiában, milyen módon kerül felhasználásra, miként lehet közelebb hozni a biodinamikus gazdálkodás végtermékeit a felhasználókhoz, a vendégekhez.


Górcső alá került a biodinamika filozófiai háttere, Rudolf Steiner tanításai és annak mindennapi alkalmazása. Szó esett arról is, hogy a fenntarthatóság jegyében mennyire fontos, hogy megismerjék az emberek a biodinamikus gazdálkodás jelentőségét és lényegét, megismerjék a természetközeliség ebbéli szépségét, a vendéglátóipari- és fogyasztói edukáció fontosságát.


Az osztrák biodinamikus gazdálkodónak köszönhetően 65 különböző termék mutatkozott be, többek között borok, zöldségek, fűszerek, húsok, paszták. A bemutatott termékekből kostólót is tartottak a házigazdák.


Ezen alapanyagok felhasználásával kaptak a résztvevők kóstoló falatokat a beszélgetés alatt illetve egy biodinamikus alapanyagokkal készített gondolatébresztő menüsort fogyaszthattak az esemény zárásaként.