Hírek

MKO - Fotókredit: Fekete Antonio/Magyar Bocuse d'Or Akadémia

2021. október 22.

Bocuse d'Or , magyar döntő

Profi szervezés, showműsorba illő remek műsorvezetés, minőségi alapanyagok, szép tányérok, lelkes közönség, a magyar séfek krémje. Mindez a Hungexpo új kongresszusi központjában, ahol csütörtökön rendezték meg a Bocuse d’Or szakácsverseny magyar döntőjét.

Előzményként érdemes megemlíteni, hogy a szeptemberi Lyoni világdöntőn 11. helyezést elért Veres István visszamondta a versenyen való indulást, így 4 versenyző maradt a páston.

Adamek Balázs, a székesfehérvári Diófa étterem séfje, Dalnoki Bence, a Stand sous-chefje, Huszár Tibor, a nyírbátori Kakukk étterem kreatív séfje és Kelemen Roland a hajdúszoboszlói Aqua-Sol konyhafőnöke.

Ők reggel hét órakor elkezdték a felkészülést, majd 9 óra után tíz perces késleltetéssel kezdték el a versenyt.

A magyar döntő kötelező alapanyagai a fűszerpaprika, a sudárponty, a mangalicanyelv és a mangalicatarja voltak.

Bocuse d'Or döntő nyertes versenyételei:



A Hungexpón megrendezett döntőn a versenyzőknek a megszokott módon két ételt kellett készíteniük, egy hal- és egy húsételt. A halétel kötelező alapanyaga a balatoni sudár ponty volt, amelyből éttermi stílusú tányért kellett készíteni. A haltányér kötelező eleme volt a bezdáni pirospaprika is.

A hústéma kötelező alapanyaga a mangalica volt, amelynek bármely részét felhasználhatták.
További kötelező elem volt a tarja és a nyelv is. A hústémában legalább három különböző köretnek és legalább egy mártásnak kellett szerepelnie.

A csapatok reggel egy meglepetés alapanyagot is kaptak, a snidlinget.


A csütörtöki megmérettetésen a kóstolózsűri tagja volt Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d'Or Akadémia elnöke, Bíró Lajos, Erdei János, Tiago Sabarigo, Rácz Jenő, Sárközi Ákos, Barna Ádám és Jahni László.
A konyhai zsűriben Széll Tamás, Lutz Lajos, Vajna Tamás, Nyíri Szása, Segal Viktor és Harmath Csaba kapott helyet.

Idén két új díjat is alapítottak: Bocuse d'Or-életműdíj és a Szakmai média különdíját.

A Dining Guide képviseletében Fekete Márton, az Indextől Bakcsy Árpád, a Magyar Konyhától Madary Orsolya képviselte a gasztroújságíró szakmát.

A 2021-es magyar Bocuse d'Or döntő győztesei:


  •   Bocuse d'Or-életműdíj: Bíró Lajos
  •   Szakmai média különdíj: Dalnoki Bence séf
  •   A legjobb commis: Fodor Noel


III. helyezett: Adamek Balázs (Diófa Étterem, Székesfehérvár) és Kocsis Marcell commis
II. helyezett: Kelemen Roland (Hunguest Hotel Aqua-Sol, Hajdúszoboszló) és Fodor Noel commis
I. helyezett: Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis


A kiváló hangulatról ezúttal is Jókuti András és Gianni Annoni gondoskodott.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra