Hírek

MKO

2021. június 4.

A 2021. június 4-én este, a díj „szülőhazájában”, Etyeken Bodó Juditot választották a tizenötödik Borászok Borászának, átadták a Borászok Barátja különdíjat és kihirdették, hogy ki nyerte a Jövő Borásza ösztöndíjat.

Borászok Borásza:
BODÓ JUDIT (Bott Pince)

Borászok Barátja:
BÁNYAI GÁBOR BOTOND
A Jövő Borásza Ösztöndíjasa:

TAKÁCS RÉKA EMESE

HOGYAN VÁLASZTOTTÁK MEG AZ ÖTVENEK A BORÁSZOK BORÁSZÁT?


A pontos szabályok szerint, a Borászok Borásza jelöltjei, azaz az 50 legjobb magyar borász listáját az elmúlt évek győztesei állították össze. Innentől kezdve az ötvenek kezében volt a döntés, akik egy-egy szavazatukkal, két forduló alatt választották meg a végső győztest. Az első forduló után alakult ki az alábbi öt fős döntő:


A második fordulóban szintén az ötveneknek volt szavazati joguk, de értelemszerűen már csak az öt döntős közül kellett választaniuk. Ez alapján lett BODÓ JUDIT a 15. Borászok Borásza. A díjat a tavalyi győztes laudációja után dr. Nagy István agrárminiszter adta át.

A BORÁSZOK BARÁTJA DÍJ


A Borászok Borászai azonban nem csak a „kollégák” teljesítményét díjazták, megválasztották a Borászok Barátját és a Jövő Borászát is. A 2012-ben elindított Borászok Barátja díjat olyan civil személyiség kaphatja meg, aki tevékenységével kiemelkedő mértékben képviseli a magyar bor érdekeit és nagyban segíti a magyar borászok munkáját. Idén a következő személyiségeket jelölték a díjra:

Erre a díjra is a Borászok Borászai jelöltek, szavazati joguk pedig szintén az ötveneknek volt. 2021-ben Bányai Gábor Botond lett a Borászok Barátja, aki egy jelképes pincekulcsot is kapott, szimbolizálandó, hogy a Borászok Barátjaként mindig szívesen látott vendég a borászoknál.

A JÖVŐ BORÁSZA


A díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány ötödször írta ki a Jövő Borásza Ösztöndíjat, amelyre borász hallgatók pályázhattak és a nyertes Takács Réka Emese többek között 1.000.000 forintot nyert külföldi szakmai gyakorlatra. Nyereményének lényege a tanulás és tapasztalatszerzés lehetősége az alábbi módokon:

  • a „Jövő Borásza” cím viselése egy évig
  • féléves külföldi szakmai gyakorlat bruttó 1.000.000,- Forintos anyagi támogatás
  • szüret valamely Borászok Borászánál vagy Borászok Borásza jelöltnél
  • tiszteletjegy a Borjog és Bormarketing Konferenciára
  • meghívó a Borászok Borásza gálára az ünnepélyes eredményhirdetésre


A következő kiírás már elérhető a Borászok Borásza honlapján, amely alapján – a hagyományok szerint - november 15-ig lehet pályázni a Jövő Borásza Ösztöndíjért.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra