Hírek

Magyar Konyha

2024. április 10.

Nagyszabású gálaesttel készül április 15-én a Nemzeti Színház. Az esten Bodrogi Gyulát színész- és pályatársai köszöntik.


Vinkó József, lapunk főszerkesztője közvetlenül a születésnap előtt interjúvolta meg Bodrogi Gyulát. A jó hangulatú interjúból közlünk egy részletet.


Eljátszott mindent. Félszeg patikust, bugyuta hősszerelmest, felszarvazott nyárspolgárt, partjelzőt, kémet, uzsorást. Volt Švejk, Volpone, Böffen Tóbiás, Seress Rezső, Willy Loman. Hangján generációk nőttek fel (Süsü, a sárkány, Csőrmester, Maxipocak, Micimackó). Most azt játssza, hogy 90 éves. Bodrogi Gyula.



Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán

– Drága Gyula, boldog születésnapot!


– Köszönöm, köszönöm! Csak nehogy azt kérdezd, milyen érzés kilencvenévesnek lenni…


– Inkább azt kérdezem, mi a hosszú élet titka?


– A hosszú élet titka az, hogy nem rövidíted meg.


– Egész életedben whiskyztél. Az alkohol nem rövidíti meg?


– Kérlek szépen, ez így nem pontos. Húszéves koromig nem ittam semmit. Utána jött a főiskolán a matrózfröccs (sörbe rum), majd a kevert (Unikum, bor, sör, kevert, mitől vagyok mégis levert?), a József Attila Színházban cseresznyepálinka, később konyak (albán takonyak). Süsü például mindig vadkörtepálinkát ivott (de finom a vackor). Aztán a hetvenes évek végétől kezdődött a Ballantine’s whisky. Dupla vízzel. Aztán a vörösbor, azt mondták, mindenre jó, most meg pár éve kisfröccskorszakom van. De ha játszom, akkor nincs semmi. Egy korty se.


– Voltak alkoholproblémáid?
– Csak ha nem kaptam alkoholt.


– És a többiek, Őze Lajos, Mádi Szabó Gábor, Gobbi Hilda?


– Akik úgy is tudnak játszani, hogy isznak, nagyon peches emberek.


– Ha lehunyod a szemed és visszagondolsz, életed melyik korszakában voltál a legboldogabb?


– Várj csak, ki fogsz nevetni, de én akkor voltam a legboldogabb, az „átkos”-ban, 1951–53 között, amikor reggel elmentem táncolni a SZOT-együttesbe, és egész nap nem csináltam mást, csak táncoltam meg énekeltem. Aztán még a színművészeti főiskolára is felvettek, és a végén a Koldusopera volt a vizsgaelőadás.


– Kikkel szerettél a legjobban játszani?


– Darvas Ivánnal, Sztankay Pistával, Szemes Marival, de a legjobban Sinkovits Imrével. Ő olyan színész volt, hogy ha azt mondtad neki, gyere be úgy, mint egy kapanyél, akkor bejött és tényleg kapanyél lett – bármit el tudott játszani.



Az interjút teljes terjedelmében keressék a Magyar Konyha áprilisi lapszámában. Jegyvásárlás az április 15-i Bodrogi 90 Gálaestre ide kattintva lehetséges.



Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek