Hírek

MKO

2021. augusztus 24.

orgona , villány , siklós , bor

Unikális hangszer debütált a Siklósi Várban. A boros palackok felhasználásával megépített BORgona a tervek szerint negyedévente egy-egy kiemelt alkalommal fog megszólalni.

Az ötlet eredeti gazdája nem más, mint a Siklósi Vár kapitánya, Szentgyörgyváry Péter.
A sikeres tendert követően a kiválasztott Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra kiváló szakembereivel, Budavári Attila (tulajdonos, Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra) iránymutatása mellett elkezdődött a közös munka. A komoly tervezési szakaszt követően számos kihívással kellett szembenézni az orgonaépítő mestereknek.

A BORgona tulajdonképpen egy klasszikus orgona, melynek a különlegessége, hogy az egyik sípsor kisebb-nagyobb borospalackokból áll. Ezzel egy pánsípot idéző hangon szólal meg, teljesen egyedi hangzást adva. Dr. Balatoni Sándor Junior Prima díjas orgonaművész, zeneszerző aktívan részt vállalt a hangszer kidolgozásában, akit olyannyira megihletett az egyedi instrumentum, hogy „Terroir du Villány” néven komponált egy 6 tételes rövid karakterdarabot, amely a Villányi borvidéket mutatja be 6 tételben. (Terroir du Villány;  Rozé; REDy; Pinot Noir; Cabernet Franc és végül a Cuvée, ami felvonultatja az előző darabok témáit.)

A debütáló eseményen Nagy Gergely, a Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetője röviden ismertette a Villányi Borvidék nyertes horvát-magyar pályázatának célkitűzéseit, majd Budavári Attila mesélt a hangszer kidolgozásáról.

A bemutatón az alábbi műveket hallgathatták meg a meghívottak:

  • W. Byrd: A Gigg
  • J. Haydn: Flötenuhr Musik
  • Balatoni S.: Terroir du Villány (ősbemutató)
  • W.A. Mozart: Vivat Bacchus (bordal)
  • Erkel F.: Keserű bordal
  • G. Donizetti: I bevitori (Az iszogatók)


Közreműködtek: Balatoni-Schultz Jennyfer és Kotvász Zsófia énekművészek
A Villányi borvidék dallamai ezen az unikális hangszeren elsőként csendültek fel 2021. augusztus 19-én 17:00-kor a Siklósi Vár hangulatos kültéri teraszán.

„A BORgonát az idei évben a Villány-Siklósi Borút és a Pécsi Férfikar Alapítvány által szervezett Európai Bordalfesztivál keretében,

majd új otthonában, a Siklósi Vár kápolnájában egy adventi koncert keretében hallgathatják meg az érdeklődők”.

– mondta el Kovács Boglárka Dóra, a Villányi Borvidék marketingvezetője a rendezvény zárásaként.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra