Hírek

Orbán Szilvia

2021. április 15.

sör , IPA , kézműves , chili , CarolinaReaper

Egy virginiai főzde azon dolgozik, hogy az általa készített, szó szerint méregerős IPA-t a világ legcsípősebb söreként regisztrálja a Guinness Rekordok Könyve.

A Guinness világrekordokat listázó könyvében tucatjával találunk sörös vonatkozásúakat – ami végül is nem akkora meglepetés, tudván, hogy magának a könyvnek az ötlete is eredetileg néhány sörfőzde vezetőjétől eredt.


S bár a Rekordok Könyvéből megtudhatjuk, hogy melyik volt a világ legrégebbi söre, hogy mekkora volt a legnagyobb pohár, amit valaha sörrel töltöttek meg, vagy hogy kié a legnagyobb sörösüveg-gyűjtemény, arra mindeddig nem volt példa, hogy valaki azért jelentkezzen, hogy az általa főzött sört a világ legcsípősebbjeként ismertesse el. A hírek szerint a virginiai Fredericksburgban működő Maltese Brewing Companyt irányító Roy Parrish viszont most minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy ezen változtasson.


A sörfőzde Signal One 2.0 nevet viselő söre ugyanis könnyfakasztóan durvára sikerült, amiért nem kevesebb, mint 500 darab Carolina Reaper – a chili, amit a Guinness 2017-ben a világ legcsípősebbjeként regisztrált – a felelős.

Parrish megkereste volt egyetemét, a University of Mary Washingtont, hogy a fizika-kémia tanszék tudósai állapítsák meg, pontosan mennyire erős az általa főzött IPA. A munkában főként Sarah Smith professzor és Valerie Ebenki biokémikus hallgató volt a segítségére.

A csapat a sörben lévő kapszaicin, illetve dihidrokapszaicin koncentrációját határozta meg az egyetemi laborban, hiszen ez a két vegyület adja a chilik csípősségét. Ezután a sört már el lehetett helyezni a Scoville-skálán. (Összehasonlításként: a jalapeno erőssége nagyjából 2500 és 8000 közé tehető, míg az egykori Guinness-rekorder Carolina Reaperé 1 569 300 egységnyi.)

A Scoville-skála a paprikák csípősségét, azaz kapszaicin tartalmát, relatív mennyiségét méri. Egysége az SHU (Scoville heat unit), amelyet az anyag mérésével foglalkozó amerikai kémikusról, Wilbur Scoville-ről neveztek el, ugyanis az ő nevéhez fűződik az első használható mérési eljárás kidolgozása, 1912-ben.


Az egyetem az eredményeket már megküldte a Guinness szerkesztőinek, de a válaszra valószínűleg még hónapokat kell várni. Addig is, míg visszaigazolják a világrekordot, Parrish folytatja a sörfőzde egyik legnépszerűbb eseményét, az úgynevezett Signal One 2.0 kihívást, ahol a bátor vállalkozónak egy 295 ml-es pohárnyi, bivalyerős IPA-t kell legurítania, ráadásul egy adott időhatáron – 10 percen – belül. Szóval aki elég vakmerő, maga is meggyőződhet róla, milyen egy tényleg ütős sör.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra