Hírek

Magyar Konyha

2023. november 27.

A világhírű mester a Debic vendégeként tartott telt házas kurzust a Magyar Cukrász Ipartestület műhelyében.


Magyar cukrászoknak tartott bemutatót idehaza Pascal Molines cukrászvilágbajnok, a Debic francia márkanagykövete. Amikor a szakma neves mestercukrászai találkoznak egy legendával, mindig az az első kérdés, tud-e olyasmit mondani – és főleg mutatni – nekik, ami az ő szakmai gondolkodásukat is új irányba fordítja. Spoiler: tudott.


Pascal Molines életútjában az alapsztori a legérdekesebb. Már-már filmre kívánkozik: 1989-ben még utolsó lett a cukrász-világbajnokságon, de nem adta fel, folyamatosan képezte, fejlesztette magát, és tíz év múlva, 1999-ben már ő vihette haza a legjobbnak járó kupát. „Azért tudom értékelni az elsőséget, mert voltam utolsó is” – hangsúlyozza. Miközben azt vallja, hogy a tanulási folyamatnak sosincs vége, ő maga egyfolytában tanít. És egymás után gyűjti be a rangosabbnál rangosabb elismeréseket – a már említett világbajnoki cím mellett francia bajnok, de győzött (különböző kategóriákban) Cannes, Larague, Villedieu, Serge Billet és Arpagon versenyein is. Ma már saját vállalkozása, a Pâtisserie Pascal Molines-t vezeti.


Az életpályája leginkább arra példa, hogy alacsonyról indulva is nagyon magasra lehet jutni következetes munkával, a minőség és az innováció iránti töretlen elkötelezettséggel. A szakmát 17 évesen kezdte, ahogy mondani szokták, „jobb ötlet híján”. Tanult Párizsban, Monacóban, Monte-Carlóban és Evianban, és közben kifejlesztette sajátos szakmai filozófiáját. Ebben a tudás egyszerre jelenti a „hogyan” és a „miért” kérdésekre adott válaszokat, meg a munkával járó pozitív érzelmeket – elsősorban az örömöt, amely a mások, főként a cukrászati remekeket megkóstoló vendégek öröméből táplálkozik. Ahogyan ő maga megfogalmazta: cukrásznak lenni sokkal több a receptek puszta ismereténél. „A recept nem olyan fontos, csak annyi a lényeg, hogy emlékezz rá. Ami számít, az a know-how, vagyis az, ahogyan elkészíted. Az egész az átalakításról, a minőségi anyagokkal való kommunikációról szól.” A végén pedig úgyis mindent a fogyasztó minősít. „Amikor egy tortát készítesz, mindig azt keresed, hogy mi az az igazi torta. Számomra az igazi torta azt jelenti, hogy nem csak egy szeletet eszel belőle, hanem az egészet.”


Ezt a szemléletet hozta magával Budapestre is, amikor november elején, a magyarországi Debic márka szervezésében a Magyar Cukrász Ipartestület műhelyében tartott lebilincselő bemutatót, az esemény mindkét napján telt ház előtt. Jó nevű magyarországi cukrászatok emblematikus névadó mesterei figyelték leplezetlen érdeklődéssel a szakma csúcsát képviselő francia pályatársat. A magyar cukrászok közül volt, akit a francia mester citrusos vaníliakrémmel nyűgözött le, másokat a természetes megközelítés, a mogyorós linzer, a gesztenyés piskóta – és általában a gesztenye sokoldalú felhasználása – kápráztatott el. A résztvevők nagyra értékelték, hogy a szakmai nap során megismerhették a Debic széles termékkínálatát.


Szavaik összecsengenek Pascal Molines világszerte ismert ars poeticájával: cukrászként a kitartó, következetes munkában, a szakadatlan tanulásban hisz – és természetesen a kiváló alapanyagokban, hiszen minőségi végeredményt csak kiváló minőségű összetevők használatával lehet elérni. (x)