Hírek

MKO

2022. február 14.

caza pizzahouse , hemingway

A Caza Pizzabar az első olyan étterem Budapesten, ahol kaliforniai recept alapján készül a pizza. A stílus nemcsak az elkészítés módját jelenti: az USA nyugati partján uralkodó könnyedséget, igényességet, környezettudatosságot és odafigyelést is magukkal hozták.

A József Attila utcában megnyíló Caza küldetése az, hogy bemutassa és megszerettesse a magyarokkal ezt a pizzakészítési iskolát. Az itt készülő, négyszögletű pizzákon azonban nem csak a paprika lesz kaliforniai – az ötlet még a pandémia előtt fogant meg.

Az alapító, Alex Hemingway – a nyáron a Magyar Érdemrend középkeresztjével kitüntetett George F. Hemingway fia – amerikai származású, de évtizedek óta Magyarországon élő üzletember

a iparágat jelenleg övező viszontagságok ellenére vágott bele az étteremfejlesztésbe. „A családom több generációra visszamenőleg a vendéglátásban, szórakoztatóiparban tevékenykedett. Egy kaliforniai igazán tudja, hogy hullámhegyek és hullámvölgyek mindig is voltak, lesznek is, de meggyőződésem, hogy egy jó koncepció minden körülmények között sikeres lehet” – mondja.

A hagyományos, kerek, cikkszeletekben árult pizzák mellett háromféle speciális szögletes pizzát kínálnak. Ezeket nem csak formájuk különbözteti meg a többitől, hanem a hidegvizes eljárással, lassan kelesztett tészta is, melyben a liszt értékes összetevői jobban megmaradnak, egyszerre tud kívül ropogós és belül omlós lenni, így könnyebb és ízletesebb végeredményt adva sütés után.

A mozzarellát rendhagyó módon még azelőtt felrakják a tésztára, hogy rákerülne a mártás, ráadásul így nem ég meg, jobban összeérik a szósszal és a tésztával sütés közben. A Caza saját pepperonival büszkélkedhet, és friss, san marzano paradicsomból készül a szósz is, amit választástól függően több rétegben, a diszkréten pikánstól a pokoli csípősig kérhetnek a vendégek.

Természetesen gondoltak a vegán életmódúakra is az elsősorban növényi alapú sajttal és zöldségekkel díszitett Milk fantázianevű pizzával, de a húsimádók is megtalálják a számításukat a Trip pizzában, melyet három réteg pepperoni kolbász fed. Budapesten először a Caza kínál Beyond márkájú műhússal pizzát, ezt a Napa névre hallgató négyszögletes signature pizzában próbálhatják ki a vendégek.

Vendégkörét tekintve a Caza legalább annyira

számít a magyar közönségre,

köztük a környékbeli irodistákra, a helyi lakosokra, az esti kimozdulás kiindulási pontját kereső fiatalokra, mint a belvárosban megforduló turistákra. A Caza nagy odafigyeléssel választotta meg helyi együttműködő partnereit, lehetőség szerint magyar, környékbeli termelőket

Kalifornia immár évtizedek óta élen jár a klímaváltozás elleni harcban, a fenntartható megoldások népszerűsítésében, így idővel ez is a helyi kultúra része lett. Ennek jegyében alakult át az egykori József Attila utcai fodrászat és szépségszalon is. A berendezés során a földszinten elhelyezett asztalok újrafeldolgozott fából készültek. Minden csomagolóanyag, amit használ az étterem, biológiailag lebomló. Kizárólag olyan tisztítószerrel dolgoznak, ami környezetbarát. Mélyhűtő nincs is az étteremben, a pizzák frissen, helyben készülnek, és helyben fogyasztásra vagy elvitelre ajánlják, rendeléses kiszállítás nincs. „A Caza küldetése, hogy a táplálék mellé élményt is adjon. Akármennyire is rohannak az emberek, az étkezésnek meg kell adni a módját, az alatt az idő alatt csak az ízek körül forogjon az ember feje” – mondja Alex Hemingway.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra