Minden évben a csabagyöngyével kezdődik Magyarországon és Európa szerte a szüret. Idén a legkorábban érő szőlőfajta 1-2 héttel később érik be, mint az elmúlt két évben, így a mögöttünk álló extrém korai évek után visszatértünk a „megszokott” érési időpontokhoz. Már hagyománnyá vált, hogy a csabagyöngyéből készül az első újbor, amely már szeptemberben elérhető lesz a boltok polcain.
Európában elsőként a Varga Pincészet kezdte meg a csabagyöngye szőlő szüretelését a Balaton déli partján. Már hagyománynak számít, hogy minden évben Ordacsehiben indul a szüret.
Az idei évjárat sok szempontból nehezen indult.
A csabagyöngyénél a virágzás is némileg elhúzódott. Ezt követően egy hosszú szárazabb időszak következett. A július elején megérkező csapadék és a sok éves átlagnál jóval több napsütéses óraszám végül kedvezett a bogyók növekedésének, valamint a fürtök beérésének. Mennyiség szempontjából közepes, míg minőség szempontjából szép évjáratot zárhatunk ennél a fajtánál.
Az Ordacsehiben szüretelt mennyiség idén várhatóan 90 000 kg lesz, melyet 5 hektárról vásárol meg a Varga Pincészet. A csabagyöngyéből készült bor üde, friss, gyümölcsös. A fajtára jellemző, hogy a szőlő eredeti íze az erjedés után is meghatározó marad. Kiváló fröccs alapanyag, de önmagában fogyasztva is élmény a kóstolása.