A világszerte ismert csokoládégyártó óriások sokéves kísérletezése eredményt hozott: végre megjelentek a piacon a kizárólag kakaóból készülő termékek, amelyek faramuci módon mégsem viselhetik a “csokoládé” nevet. A hozzáadott cukor ugyanis jogszabályban rögzített feltétele az árumegnevezésnek.
Nestlé, Lindt, Ritter Sport, Barry Callebaut - ismerősen csengő nevek a csokoládé amatőr és profi fogyasztóinak, felhasználóinak. Az is összeköti őket, hogy a termékfejlesztésben kiemelt figyelmet szentelnek az egészségtudatos és a fenntarthatóság iránt elkötelezett vásárlók elvárásainak.
A csokoládé, pontosabban a jó minőségű étcsokoládé jótékony hatásait számos tanulmány bizonyította, a hozzáadott cukor miatt azonban továbbra is a dietetikusok célkeresztjében maradt. A természetes vagy mesterséges cukorpótlók használata nem vált általánossá, legfeljebb a diabetikus termékek esetében, a finomított cukor elhagyása pedig a legtöbb esetben nem találkozik az édes ízt hiányoló fogyasztók igényeivel.
Hulladékból értékes alapanyag
A kakaótermés héjból, gyümölcshúsból és kakaóbabokból áll, a csokoládé előállításához csak ez utóbbiakat használják fel, a héj és a pépes állagú, fehér színű hús csekély értéket képviselő melléktermékek.
Ez 70 százalék hulladékot jelent, nagyságrendileg az évente átlagosan betakarított 14 millió tonna kakaógyümölcsből mintegy 10 millió tonnát.
![]()
Logikus tehát, hogy az élelmiszerpazarlás csökkentésének jegyében az értéknöveléssel járó újrahasznosítási törekvés a kakaót is elérte. A héjat talajtakaróként vagy újabban biomasszaként energetikai célból hasznosítják, a magas cukortartalmú gyümölcshúsból pedig a termelők saját fogyasztásra likőrt, lekvárt, ecetet készítenek, nagyüzemi szinten azonban eddig nem foglalkoztak vele.
A kakaótermésben, más gyümölcsökhöz hasonlóan, a héj és a magok közti részt kitöltő gyümölcshús tartalmaz a legnagyobb mennyiségben cukrot, ami nem más, mint egyszerű fruktóz. Természetesen édes, virágos, enyhén licsire emlékeztető íze mellett textúrájával is felkeltette a gyártók érdeklődését.
Nincs szükség tehát hozzáadott cukorra, ha a kakaótermés önmagában is biztosítani tudja a csokoládé édességét.
![]()
Fontos megjegyezni, hogy a fruktóz bár édesebb, mint a hagyományos finomított cukor, ezért 30-40 százalékkal kevesebb is elegendő belőle, ez nem jelenti azt, hogy ezentúl nyakló nélkül, gyümölcsként fogyaszthatjuk az ilyen módon édesített csokoládét. A gyümölcshús viszont tápanyagokban gazdag, rost-, ásványi anyag és vitamintartalma magas, ezért mégiscsak egészségesebb alternatíva a cukornál.
Azokat is elégedettséggel fogja eltölteni, akiknek az a krédójuk, hogy minél rövidebb egy termék összetevőinek listája, annál jobb.
100 % kakaó, mégsem csokoládé
Ugyanakkor a problémák is itt kezdődnek: a nemzetközi jogi szabályozás értelmében az Európai Unióban csakúgy, mint az Egyesült Államokban a csokoládé árumegnevezés kizárólag olyan termékre alkalmazható, amely kakaótermékekből ÉS cukrokból készül, ahogyan arról a Magyar Élelmiszerkönyv is rendelkezik.
Ezért a hatályos jogszabályok értelmében az így előállított termékek nem viselhetik a csokoládé megnevezést. A svájci Szövetségi Élelmiszerbiztonsági Hivatal szóvivője szerint
“azok a kakaótartalmú termékek, amelyekből teljes mértékben hiányzik a cukor, nem felelnek meg a csokoládé meghatározásának.”
Ennél megengedőbben áll a kérdéshez a német szakminisztérium, ami biztató jel a jövőre nézve.
Eddig egyedül a Barry Callebaut kapott különleges engedélyt “Wholefruit Chocolate” elnevezésű termékeire, a többi gyártó egyelőre óvatosabb a névválasztást illetően. Mindaddig, amíg a nehézkes jogi szabályozás nem követi le az innováció kapcsán előállt új helyzetet és el nem hagyja vagy módosítja a cukortartalomra vonatkozó kitételt.
Fenntarthatóság, társadalmi felelősség
A kakaó egyike azoknak a mezőgazdasági terményeknek, amelyeket a leggyakrabban szoktak a gyermekmunka, a kizsákmányolás és környezetszennyezés vádjával illetni, egyáltalán nem alaptalanul. Számos nagyvállalat indított programot a káros gyakorlat visszaszorítására, a termelők összefogására, képzésére, tisztességes megfizetésére, életkörülményeik javítására, az érintett területek infrastrukturális fejlesztésére.
![]()
A gyümölcshús felhasználása nemcsak az élelmiszerpazarlást csökkenti, de
alapanyagként történő felhasználása értéket teremt, ezáltal pedig hosszabb távon akár 20-40 százalékos plusz bevételt jelent a farmerek számára.
Míg a szárított kakaóbab tárolása, szállítása nem okoz különösebb problémát, addig a gyorsan romló gyümölcshús tartósításához, szállíthatóvá tételéhez egyelőre kevés termőterületen vannak meg a technikai feltételek.
Nestlé
Először 2019 közepén Japánban a KitKat Chocolatory kínálatában tűnt fel a gyümölcshússal édesített Cacao Fruit Chocolate prémium csokoládérúd.
![]()
Az INCOA nevű tábla a “Les Recettes de l’Atelier” brand alatt 2021 március végén került forgalomba néhány prémium üzletben Franciaországban és Hollandiában, de a későbbiekben Európa-szerte megtaláljuk majd őket a szupermarketek polcain.
![]()
A gyártó szerint a kakaóbabok aromájának intenzitása és a természetesen édes gyümölcshús lágysága egy enyhén gyümölcsös jegyekkel bíró, harmonikus, a szájban gyengéden szétolvadó csokoládéban egyesül.
Lindt & Sprüngli
A Lindt EXCELLENCE termékcsaládba tartozó Cacao Pur tábla limitált kiadásban csak a márka webshopjában volt elérhető és villámgyorsan elfogyott. A 82 % kakaóbab és 18 % gyümölcspép összetételű csokoládé intenzív kakaóízét enyhén savas, gyümölcsös jegyek egészítik ki. Szélesebb körű forgalmazása is elindul, amint sikerül megoldani az elegendő mennyiségű feldolgozott gyümölcshús beszerzését.
![]()
A Lindt szorosan együttműködik a félig svájci, félig ghánai tulajdonú Koa startuppal, amely napenergiával működő mobilüzemekben dolgozza fel az 1600 ghánai kistermelőtől származó gyümölcshúst. Jelenlegi évi 250 tonna a kapacitása, 2 éven belül ennek megtízszerezése a cél.
Ritter Sport
A német gyártónak szintén csak limitált szériára futotta, melyhez a saját nicaraguai El Cacao ültetvényéről származó, a fermentálás után visszamaradó gyümölcshúsból nyert kakaólevet használta fel. A környezetbarát papírba csomagolt, jellegzetes négyzet alakú tábla a Cacao Y Nada nevet kapta. Egy februári nyereményjátékon sorsolták ki a szerencséseket, akik a kísérleti szériát megkóstolhatták.
Barry Callebaut
Az újításairól híres belga-svájci konszern - nevéhez fűződik a 2017-ben nagy csinnadrattával bevezetett rózsaszín és gyümölcsízű Ruby csokoládé - nem maradhatott ki ebből az új trendből sem.
A WholeFruit Chocolate márkanevű professzionális termékeiket séfek, csokoládékészítők vásárolhatják.
![]()
Élelmiszer- és italgyártóknak szánt új termékcsalád a Cabosse Naturals. A gyümölcshús koncentrátum, püré és lé formában, a héj pedig lisztnek megőrölve, ún. cascaraként használható fel például jégkrémek, tejtermékek, édességek, sütemények összetevőjeként.
![]()