Hírek

Új magyar vígjáték a láthatáron, mely Balaton környéki csárdajelenetekben is bővelkedik. Nyugati nyaralás – hamarosan a mozikban!

Tiszeker Dániel és Lévai Balázs rendezők Nyugati nyaralás című filmje a ’80-as évekbe repít vissza. A krimi vígjáték főhőse, az ügyes veszprémi autószerelő (Mészáros Máté) családi nyaralását meghiúsítja, hogy az egyik gyerek útlevelét „biztonsági okokból” visszatartják a szocialista hatóságok. A férfi azonban nem hagyja veszni a nyarat, egy hirtelen ötlettől vezérelve kölcsönveszi egy disszidens magyar nála hagyott autócsodáját. Ha már így alakult, a család a legnagyobb luxust szeretné élvezni a Balatonon, ezért a nyugatra igyekvő magyarok helyett eljátsszák a nyugatról érkező turistákat. A tervbe azonban egyetlen apró hiba csúszik: külföldiként felfigyel rájuk az állambiztonság. A filmben Mészáros Máté mellett a főszerepekben Pokorny Lia, Szőke Abigél és Szervét Tibor látható.


A Nyugati nyaralásban hangsúlyos szerepet kap a 80-as évek gasztrokultúrája. A Maurer család rendszeresen és jóízűen eszik a klasszikus, balatoni csárdákban. Kedvenc ételeikről nehéz lenne azt állítani, hogy a reformkonyha gyöngyszemei. Suhajda elvtárs (Szervét Tibor) és titkosrendőrei (Ötvös András és Orosz Ákos) sem nem tagadják meg maguktól a szocialista konyha ínyenc falatait: gulyásleves, sült hal, somlói galuska, puncs mignon, főtt kukorica és szovjet pezsgő egyaránt kerül az asztalukra. A korszak emblematikus üdítői, sörei és tömény italai is több jelenetben feltűnnek, megidézve a 80-as évek vendéglátásának hangulatát.



A Nyugati nyaralást beválogatták az idei CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába.  A film szeptember 15-én kerül a mozikba.

A Magyar Konyha szeptemberi száma behatóbban is foglalkozik a csárdák világával. A csárda a vasút előtti Magyarország korcsmája. Ami a városban a fogadó, az a pusztán és az országúton a csárda. Noha a műfaj nevében ma is él, betyárromantikát csak nyomokban tartalmaz. Vinkó József írása miatt is keresse magazinunkat az újságárusoknál!