Hírek

Az év vége az ünneplésé, a számvetésé és a díjak kiosztásáé.


Biztos sokaknak feltűnt, hogy hagyományos, fondant-alapú szaloncukor ma már szinte alig kapható, a prémiumtermékek többsége inkább bonbonszerű, tömény desszert. A választékból talán még a marcipános az, amelyet igényesebb termelők is készítenek, ezért a Magyar konyha az étcsokoládés marcipános szaloncukrokat versenyeztette meg. Hogy jól sikerüljön a szaloncukorválasztás, ismertetjük a dobogósokat. (A vetélkedésről bővebben a magyar konyha ünnepi számában olvashat.)


Az első helyezést a veresegyházi Sulyán cukrászda terméke nyerte el. A cukrászda az utóbbi években nagy hangsúlyt helyez a minőségi alapanyagokból készülő szaloncukor készítésére. A teszt idején csak ízesített marcipános szaloncukrokat árultak, ezek közül a mézes-narancsos verziót választottuk, a zsűrinek tetszett a kandírozott naranccsal kombinált marcipán.


A második helyre a budapesti, Fény utcai Auguszt Cukrászda szaloncukra került. Termékük krémes állagú klasszikus, a mandula természetes ízét kedvelőknek ajánlott.




Harmadik helyezést a hasonló pontszámokra tekintettel három terméknek is kiosztottunk. A budapesti Daubner és Sommer cukrászdák, valamint a dunaújvárosi Csokiss manufaktúra marcipánja egyaránt krémes állagú, a Daubneré erőteljesebb ízvilágú, a másik kettőben inkább letisztult mandulaíz érezhető. A pontszámokat tekintve nem sokkal maradt el tőlük a székesfehérvári Damniczki cukrászda terméke. Az ő kínálatuk gerincét a gyümölcsalapú változatok jelentik, de marcipános szaloncukruk is hasonló technikával készül: a masszát nem hidegen préselik, hanem melegítve, naranccsal megkent formába öntik, így a tiszta íz megőrzése mellett könnyű, szinte zselés állagú szaloncukor a végeredmény. További részletek lapunk ünnepi számában.




A Moët & Chandon az idei ünnepi szezonban Budapestre hozta el az "Effervescence” nemzetközi eseményét, s nyitotta meg ezzel december elején az ünnepi szezont a Magyar Állami Operaházban. A „Night at the Opera” témájú estnek a frissen felújított Magyar Állami Operaház adott otthont, a vacsorát az Operaház színpadán szolgálták fel. Az Effervescence estélyeinek közös pontja a Moët & Chandon Brut Impérial, a világ legszélesebb körben fogyasztott kedvence, több mint 150 éve a ház ikonja. Az Effervescence budapesti estélyének másik különlegessége, hogy a fehér és rosé Grand Vintage 2015-ös évjáratát a közép-európai régióban először itt, Magyarországon mutatta be a Moët & Chandon. Minden egyes Grand Vintage az egy adott évjárat egyedi, limitált házasítása, ami a rajongók számára egyszer tapasztalható élmény. 




Díjeső hullott a Klotild/Matild Palotára. A déli Klotild palota nyerte el idén az Építőipari Mesterdíj Alapítvány díját, az Építőipari Nívódíjat. A hazai Horeca-szakma Klasszis TopDesign 2022 szakmai versenyében a Matild Palota 3 kategóriában is bezsebelte a fődíjat idén, övé lett az év Klasszis TopDesign fővárosi szálláshelye, az év Klasszis TopDesign vendégszobája, míg a Matild Café & Cabaret elnyerte az év Klasszis TopDesign kávézója címet. Az International Property Awards a legkiemelkedőbb teljesítményt elért vállalatokat díjazza, itt az európai vetélkedésben összesen az alábbi hat különböző díjat zsebelt be a szóban forgó szálloda. 




• Best Hotel Suite Interior – Maria Klotild Royal Suite


• Best Hotel Bathroom Interior


• Best Hotel Conference Facilities Interior


• Best Hotel Restaurant Interior – Spago by Wolfgang Puck Budapest


• Best Hotel Lobby Interior


• Best Hotel Bar Interior – The Duchess



Fotók: Auguszt 1870, Moët & Chandon, Matild Palace


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra