Hírek

Orbán Szilvia

2021. november 30.

A bonbont gyártó cég tegnap jelentett csődöt.

November 29-én robbant a hír, hogy a világhíres bonbont gyártó Salzburg Schokolade csődöt jelentett a GPA Salzburg szakszervezetnél. Úgy tudni, hogy az üzem leállása 140 dolgozót érint, de arról, hogy mi lesz a vállalat további sorsa, még nincs pontos információ. A szakszervezet vezetője, Michael Huber úgy nyilatkozott, hogy a fizetésképtelenség bejelentése váratlanul ért mindenkit, jelenleg az üzemi tanács, a cégvezetés, és az érdekképviseleti szervek a helyzetet elemzik, és a lehető legjobb közös megoldás kidolgozásán munkálkodnak.

Az okokról annyi tudható, hogy a vállalat ügyvezetője, Christian Schügerl korábban egy levélben már célzott arra, hogy a cég forgalmát jelentősen megtizedelte a világjárvány – a rendezvények, partik, esküvők száma megcsappant, a cukrászdák bezártak, alig volt turista. Ezeket a gondokat pedig csak tovább tetézte a jelenlegi zárlat, illetve a költségek (energia, nyersanyag, bér, logisztika, csomagolás) folyamatos emelkedése.

A koronavírus-járvány 4. hulláma miatt Ausztriában pillanatnyilag teljes zár van érvényben, illetve korlátozták a ki- és beutazást. Februártól a védőoltás is kötelezővé válik.



Úgy tűnik, a vállalat hiába kapott kormánytámogatást, a veszteségek pótlása lehetetlennek bizonyult, így a gyártó végül fizetésképtelenséget jelentett, ugyanakkor a cég csehországi üzemét nem érinti a csőd.

A Salzburg Schokolade még 1897-ben indult, igaz más néven. A vállalat 1956-ban költözött jelenlegi székhelyére, Grödigbe. A cég többször is gazdát cserélt, jelenleg a részvények többsége a Philipp Harmer Beteiligungs GmbH tulajdonában van.

Bonbontörténelem

A világ egyik legismertebb bonbonja, a Mozart-golyó sokak kedvence, bár az eredetit valószínűleg nagyon kevesen kóstolhatták. Az eredeti recept ugyanis 130 éves, és még ma is kézzel készül a salzburgi Fürst cukrászdinasztia műhelyeiben.



A zöld pisztáciából készült marcipánt ölelő nugátos édesség, amit lágy étcsokoládé-köpeny borít, Salzburg egyik legfőbb jelképévé nőtte ki magát, nevében pedig a város híres szülöttjének, Wolfgang Amadeus Mozartnak állít emléket. Ugyan Amadeus életében nem feltétlenül volt népszerű figura Salzburgban, halála után annál inkább elismerték. Ezt a hullámot lovagolta meg a Mozartkugel atyja, Paul Fürst is, aki az 1905-ös világkiállításon már óriási sikert aratott tökéletes gömb alakú, isteni bonbonjaival. A siker ellenére Fürst óvatlan maradt, és termékét elfelejtette levédetni, így hamarosan mindenki utánozni kezdte.



A golyók nagyüzemi gyártása az I. világháború előtt kezdődött meg, de a folyamat során épp az eredeti aprólékosság – például a tökéletes gömb forma – veszett el, és az édesség összetevőinek aránya is változott. Most, a boltokban világszerte kapható Mirabell Mozart-golyó aranyszínű csomagolásban, a csődöt jelentett üzem gyártósorairól származik, míg a két-ezüst eredeti csak a Fürst-dinasztia négy cukrászdájában beszerezhető.

Melyik Mozart-golyó az igazi?

"A Mozart-bonbonnak keresztelt, pisztáciás marcipánnal töltött praliné aranyérmet nyert az 1905-ös párizsi iparkiállításon. A feltalálója ennek annyira megörült, hogy elfelejtette levédetni – hosszú pereskedés lett a következménye. " - Olvassák el Vinkó József korábbi cikkét, hogy a népszerű édesség történetébe egy kicsit jobban beleláthassunk!


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra