Hírek

Gonda Mariann

2020. augusztus 24.

Érdekes jelenségnek lehettek tanúi a Svájc északi részén található Olten város lakói, amikor a közeli Lindt and Sprüngli vállalat gyárában az egyik hűtőventillátor meghibásodása folytán finom kakaópor került a levegőbe - adta hírül az Oltner Tagblatt helyi lap.

A Zürich és Bázel között fekvő város lakói igencsak meglepődtek, amikor egyszer csak apró kakaószemcsék kezdtek el hullani az égből, amelyeket az erős szél hamar szétterített a környéken.


Kép: Olten, Twitter

A megpörkölt és őrölt kakaóbab a csokoládégyártás alapanyaga, az ebből származó porszennyezés nem veszélyes sem az emberre, sem a környezetre. 

Az ismert svájci nagyvállalat megerősítette az üzemzavar tényét és az Associated Press-nek küldött közleményében tájékoztatta a sajtót, hogy a szellőzőrendszer műszaki hibáját késedelem nélkül elhárították, az üzem normál működése helyreállt.


Kép: Pixabay

Személyi sérülés nem történt és az anyagi kár sem jelentős, egyetlen autót lepett be a finom por, ennek takarítási költségeit a cég a tulajdonosnak megtéríti. Az érdekelt eddig nem élt a lehetőséggel. 

Nem ez az első eset, hogy a csokoládé kalamajkát okoz. Ez év májusában a franciaországi Bretagne régióban fekvő Langonnet városba riasztották a katasztrófavédelem egységét. Egy tartálykamion 24 tonnás rakományából 1 tonna az áru átvételekor kiömlött a megrendelő telephelyének udvarán. A problémát a leeresztéshez használt tömlő szivárgása okozta. “Jókora területen folyt szét a csokoládé, lapátokkal, vödrökkel gyűjtöttük össze” - nyilatkozta a Le Telegramme-nak a műszaki mentés szakértője.

“Örültünk a változatosságnak, sokkal gyakoribb az olyan beavatkozás, ahol gyomorforgató szagokat kell elviselnünk.”

A baleset nem károsította a környezetet és nem okozott fennakadást az árut rendelő Crêperie Lebreton működésében. 

Hasonló eset történt 2018-ban épp az adventi időszak alatt a német DreiMeister westönneni gyárában. Egy olvasztott csokoládé tárolására szolgáló tartály túlfolyása miatt az üzem területéről az édes massza kifolyt a település egyik utcájára. A hideg aszfalton a csokoládé hamar megdermedt, de az édesszájúak nem sokáig élvezhették a számukra bizonyára kedves látványt.


Kép: FEUERWEHR WERL/REUTERS

A balesethez riasztott mintegy 25 tűzoltó néhány óra alatt forró víz és fáklyák segítségével fellapátolta a mintegy 10 négyzetméternyi ehető útburkolatot. A tűzoltóparancsnok igyekezett megnyugtatni a lakosságot: "Bár szívszorító a látvány, nem kell amiatt aggódnunk, hogy karácsonyra csokoládé nélkül maradunk."

Mindez össze sem hasonlítható a 2018 májusában történt lengyelországi balesettel, amelynek során egy folyékony csokoládét szállító tartálykamion ismeretlen okból az A2 autópálya elválasztó korlátját átszakítva az oldalára fordult, 12 tonnás rakománya pedig az útpályát mindkét irányban órákra használhatatlanná tette. A sofőr aránylag szerencsésen, kartöréssel úszta meg a kalandot.


Kép: AFP

A mentést irányító Bogdan Kowalski kevésbé volt lelkes, mint francia kollégája:

“A megkeményedett csokoládé rosszabb, mint a hó!”

A takarításhoz markolóra és nagynyomású forró vizes tisztítógépre volt szükség, hogy a megdermedt és több kilométeren keresztül széthordott csokoládényomokat eltüntessék az aszfaltról.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra