Orbán Szilvia
2022. január 28.burgonya , krumpli , rekorder , világrekord , Guinness-rekord , Új-Zéland
Génvizsgálatra van szükség, hogy bizonyítsák: a világrekord-esélyes gumó tényleg egy hatalmasra nőtt burgonya.
A történet még tavaly augusztusban kezdődött, amikor egy új-zélandi házaspár, Donna és Colin Craig-Brown a konyhakerti szorgoskodás során szó szerint hatalmas felfedezést tett: a föld alatt, szép lassan óriásira növekedett az egyik krumplijuk. A gumóba egy szerszám akadt bele, és mivel sehogy sem akart véget érni, nekiláttak, hogy módszeresen körülássák. A házaspár állítólag először nem volt biztos abban, hogy mit is talált, egészen addig, amíg meg nem kóstolták, és rájöttek, hogy egy krumplimonstrumot, írja a Washington Post.
A soha nem látott méretű, kiásott növényt aztán gyorsan le is mérték, és kiderült, hogy csaknem 8 kilót nyom – a pár biztos volt benne, hogy a krumpli egyedülálló, ezért nyomozásba kezdett, hogy mi az aktuális világrekord. Közben el is nevezték büszkeségüket, a burgonya a Dug nevet kapta – utalva arra, hogy a földből ásták ki.
„Nem vagyunk kistermelők, és teljesen önellátók sem, csak egyszerű hobbikertészek” – mesélt magáról Colin és Donna. „Mindössze szeretünk a kertben együtt dolgozni; néha még az unokáink is besegítenek. Van a kertben brokkoli, paradicsom, káposzta, uborka, répa, saláta…
Hogy mit nem vetettünk már egy ideje? Hát krumplit! Épp ezért volt a felfedezés annyira sokkoló. Igaz, pár évvel ezelőtt azon a helyen tényleg burgonyát termesztettünk.
Arra tudok gondolni, hogy egy szem a földben maradhatott, és valahogy abból lett ez a monstrum” – találgat a férj.
A szokatlan lelet a híradások szerint már eddig is sok vidám pillanatot szerzett a családnak, a barátok, ismerősök a csodájára jártak, aztán a történetük szélesebb körben is ismert lett.
Bár az új-zélandi házaspár 7,8 kg-os krumplija a jelenlegi rekordernél egyértelműen sokkal súlyosabb, úgy tűnik, hogy ennyivel nem elégednek meg a Guinness szigorú bírái. A hírek szerint nem pusztán arról van szó, hogy a mérés hitelességét vitatják, hanem abban sem biztosak, Dug vajon tényleg egy burgonya-e.
Colin Craig-Brown elmondta, hogy bár a krumplit időközben már többen is megvizsgálták – köztük agronómusok és más szakértők – most mégis arra kérték őket, hogy küldjenek Dugból mintát egy skót kutatólaboratóriumba, hogy genetikai tesztet végezhessenek el rajta.
„Azt hiszik, hogy génmódosítással növesztettem ekkorára? Nem tudom, mit gondoljak erről” – nyilatkozta tűnődve a férj. „A dolog persze egyrészt rettentően lelombozó, de be akarom bizonyítani az igazamat. Épp ezért mindent meg fogok tenni, amit kérnek.”
A skót laboratórium (Science and Advice for Scottish Agriculture – SASA) szóvivője közben megerősítette, hogy
Ez idő alatt Dug az új-zélandi család fagyasztójában vár a sorsára, de a házaspár kissé már aggódik az óriáskrumpli állapota miatt. Az eltelt hónapok alatt ugyanis Dug penészedni kezdett, és a súlyából is vesztett, amióta kiásták a kert földjéből. A késedelem megpecsételheti a burgonya sorsát: a férj, aki kedvtelésből szeszfőzéssel is foglalkozik, azt fontolgatja, hogy a hatalmasra nőtt gumóból vodkát főz.
„Most még hűsöl egy kicsit” – viccelődik Colin Craig-Brown, aki szerint Dug megevése szentségtörés lenne. „Nemsokára azonban felébresztjük.
Kicsit dolgozom vele, aztán majd áthívom a barátokat, összegyűlünk egy asztal körül, hogy köszöntőt mondjunk Dug tiszteletére – a belőle készült vodkával!
Végső soron Dug mégiscsak egy krumpli. De azért meg kell hagyni, elég vad és csodálatos élete volt.”
Az óra ketyeg, a labda most a Guinness térfelén van.