Hírek

Gonda Mariann

2020. szeptember 11.

sirha , sirha green

A kétévente megrendezett Sirhát, a vendéglátó- és élelmiszeripar legnagyobb nemzetközi seregszemléjét senkinek sem kell bemutatni, főleg mióta magyar kiadása is létezik. Ha máshonnan nem, a Bocuse d’Or döntője kapcsán biztosan ismerősen cseng a neve. Kevesebben tudják viszont, hogy 2018 júniusában megszületett kistestvére, a Sirha Green, amelynek tematikája a felelős és környezettudatos food service.

Ahogyan Marie-Odile Fondeur, a 2020. szeptember 6-8 között Lyonban megtartott Sirha ügyvezetője megfogalmazta: “A fogyasztók egyre tudatosabbak, az egészséges étkezéssel, a bio alapanyagokkal, a környezetvédelemmel kapcsolatos megfontolások előtérbe kerültek, a szakmának ezekkel az új kihívásokkal kell szembenéznie. A célunk, hogy ehhez támogatást és konkrét megoldásokat nyújtsunk.”

A kimondottan sikeres premier után a szalon második alkalommal is megrendezésre került, mintegy 230 kiállító és 6000 látogató részvételével, a járványügyi intézkedések betartásával.


A járványhelyzettel összefüggő utazási korlátozások számos külföldi kiállító és látogató részvételét akadályozták meg. Ennek következtében a kiállítás sokkal intimebb lett és kétségtelenül veszített nemzetközi jellegéből, de figyelemreméltó újdonságokban így sem volt hiány.

A jövő már itt van

A digitális megoldások egyre inkább begyűrűznek a vendéglátásba is, számos alkalmazás segíti a napi munkát. Sok hagyományos étterem felismerte, hogy a kommunikációban és az értékesítésben is nélkülözhetetlen ma már az online jelenlét. Ennek tárgya és egyben eszköze pedig leggyakrabban az étlap.

TastyCloud

A TastyCloud intuitív digitális étlapja abból a megfigyelésből született, hogy az éttermek gyakran változtatnak a menün, hogy új vendégkört nyerjenek meg vagy a régieket fidelizálják. Ez azonban költséges és időrabló tevékenység. A TastyCloud segítségével egyetlen gombnyomással változtatható az étlap az összes kapcsolt eszközön, legyen az a felszolgáló által a vendégnek átnyújtott tablet, QR-kóddal saját telefonról elérhető menü vagy a click & collect értékesítéshez használt webes felület. Vonzóbb formában, játékosan, ugyanakkor hatékonyan segíti a választást, akár több nyelven is. Intuitív módon, a vendég böngészését követve ajánl fel újabb és újabb tételeket, ezzel ösztönözve többletfogyasztásra, közvetve tehát bevételgeneráló hatása van.

Az ősi az új modern

Mára bebizonyosodott, hogy az élelmiszeripar, amely mindent az “olcsón sokat” elvnek rendelt alá, katasztrofális csapást mért nemcsak a környezetünkre, de generációk egészségére is. Nem csoda, hogy a fogyasztók határozottan kifejezik igényüket a “tiszta” termékek iránt, amelyek indokolatlan adalékanyagok és technológiai hókuszpókusz nélkül készülnek. A kézműves módszerekkel előállított portéka egyre keresettebb, a tradíciók újra értéket képviselnek.

Pain & Tradition

Nincs ősibb és szimbolikusabb élelmiszer a kenyérnél, jusson eszünkbe, hogy a karantén alatt hányan kezdtek el otthon sütni. A slow baking mozgalomhoz csatlakozva, hagyományos eljárással, lassú kelesztéssel készít kenyeret a Pain & Tradition, amelynek alapítója Jean Kircher így mutatkozik be:

“Ötven évvel le vagyunk maradva, és büszkék vagyunk rá!”

Ez így persze nem teljesen igaz, de az igen, hogy a gyártás során csak szemmel tartják, de semmilyen módon nem sürgetik a kelesztés természetes folyamatát. Egyetlen kompromisszumot kötöttek: a kenyereik többségét elősütve, fagyasztott állapotban értékesítik, így garantálva, hogy logisztikai szempontok ne veszélyeztessék a minőséget.

Mogyorókrém 100% mogyoróból

Az olajos magvaknak kiemelt szerepük van az egészséges táplálkozásban, természetes fehérjeforrások, emellett B-vitamint és ásványi anyagokat, nyomelemeket is tartalmaznak. Éppen ezért táplálkozásunk fontos összetevői, a növényi alapú étrendben pedig egyenesen nélkülözhetetlenek.


Jean Hervé, a nevét viselő cég alapítója 1976-ban éppen vegetáriánus szellemben nevelt gyermekei miatt kezdett mandula- és szezámmag pürét (más néven tahinit) gyártani.

A technológia három évtized múltán is változatlan: a magokat fatüzelésű kemencében szárítják, majd kövesmalomban, alacsony hőmérsékleten őrlik meg.

A termékpaletta mára jelentősen kibővült és referenciának számít a bioélelmiszerek piacán. A natúr - mogyoró, kesudió, pisztácia vagy napraforgómag - püréken kívül, amelyeket kenyérre kenve vagy cukrászati alapanyagként is lehet fogyasztani, igyekeznek egészségesebb és nem szokványos alternatívákat nyújtani a népszerű mogyorókrém kiváltására is: az édes kencék családjának legújabb tagja például a Pecatonka névre keresztelt tonkababos pekánpüré.

Házi komposzt bűz nélkül

Az egyik legfontosabb környezetvédelmi célkitűzés a keletkező hulladékok csökkentése, valorizálása. A biohulladék hasznosításának hagyományos és kézenfekvő módja a komposztálás, amely azonban - főleg hely, idő és ismeretek hiányában - nehézkesen megvalósítható az éttermek nagy mennyiségű konyhai hulladéka esetében. A lakossági komposztálás is egyelőre gyerekcipőben jár, ennek a felsoroltakon kívül bizonyára kényelmi okai is vannak.


Erre a problémakörre kínál megoldást a FormaCompost három méretben gyártott kompakt komposztáló berendezéseivel.

A háztartásoknak szánt változat egy család heti 5-10 kg nagyságrendű konyhai hulladékából két hónap alatt kb 25 liter komposztot állít elő.

Kis méretének és egyszerű használatának köszönhetően lakásokban is használható. Az innovációs díjjal is kitüntetett Culbuto (magyarul keljfeljancsi) nevű eszköz nem igényel sok törődést: beledobjuk a szemetet, rádobunk némi faforgácsot, naponta megpörgetjük és néhány hét múlva kész a komposzt. És még szaga sincs.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra

Kapcsolódó cikkek