Hírek

Orbán Szilvia

2021. október 4.

Bali , koronavírus , járvány , turizmus , majmok , makákók , krízis

A turisták megfogyatkozása miatt a makákók a helyiek otthonaiban kutatnak élelem után.

Indonézia több településén is komoly gondot okoznak a környékbeli majmok – a helyi falvak lakói valóságos inváziót emlegetnek, és felkészültek arra is, hogy a dolgok még rosszabbra fordulhatnak. De vajon miért is törnek be a makákók az otthonokba? Az ok – mint mostanában annyiszor – a koronavírus-járvány.

Néhány napja az Associated Press (AP) tudósított arról, hogy a Bali szigetén található Sangeh Majomerdő 600 hosszúfarkú makákója tette át a főhadiszállását az erdőtől alig 500 méterre található, Sangeh nevű faluba. A szakértők szerint az ok egyértelmű:

a korábban megszokott turistaáradat – és a jóvoltukból a majmoknak jutó ízes falatok – híján az egyébként elég barátságos főemlősök éhezni kezdtek.


A világjárvány kitörése előtt a majmok hozzászoktak ahhoz, hogy dzsungelbeli területükön legalább hatezer turista vonul át havonta, és a legtöbbjük tartogat is valami finomságot a felbukkanó makákóknak. Az utazási feltételek szigorításával azonban ez a szám drámaian lecsökkent: mostanában jó, ha havi 500 turista látogat a régióba.

Két hónappal ezelőtt Indonézia lezárta a határokat a külföldi utazók előtt, és az említett rezervátumot is bezáratta (még a helyiek számára is) – mindezek az intézkedések pedig gyakorlatilag lenullázták a majmok napi snack adagját.

A finom falatok nélkül a majmok kizárólag a létesítmény dolgozóira, illetve az általuk biztosított élelemre hagyatkozhatnak, amelyet a személyzet eddig a belépődíjakból és az adományokból biztosított. Ezek a források a hírek szerint mára már kezdenek kiapadni, pontosabban ahogyan Made Mohon, a termelési igazgató fogalmazott: hamarosan teljesen kiürül a takarmányraktár.



Mohon elmondta: napi nagyjából 60 amerikai dollárra van szükség ahhoz, hogy a majmokat megfelelően táplálják, és a kolónia elégedett legyen. Ebből az összegből a gondozók 200 kg maniókát és 10 kilogramm banánt tudnak vásárolni. Úgy tudni, hogy amikor a problémára fény derült, a helyiek gyűjtéseket kezdtek szervezni, azért, hogy a létesítmény költségeit fedezzék, de ahogyan a járvány egyre súlyosbodott, ezek a civil adományok is megcsappantak.

Sangeh lakói ugyan megszokták már, hogy héba-hóba felbukkan a faluban egy-két erdei látogató, de amit most tapasztalnak, ezen már jóval túlmutat.

A helyzet ugyanis pillanatnyilag úgy áll, hogy majmok százai randalíroznak az utcákon vagy üldögélnek a háztetőkön, csak a megfelelő alkalomra várva, hogy a járókelőktől elragadhassanak valamit.



„Attól tartunk, hogy az éhes majmok egyszer csak teljesen megvadulnak” – fejtette ki egy falubeli. „Néhány nappal ezelőtt egy szertartásra igyekeztem az erdő melletti templomba. Amikor leparkoltam az autómmal, és elővettem a csomagtartóból az étel- és virágfelajánlásokkal teli csomagjaimat, szinte azonnal felbukkant két megtermett példány, amelyek kirángatták a kezemből a zacskókat, és villámgyorsan eltűntek az erdő sűrűjében.”

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra