Hírek

Orbán Szilvia

2022. március 19.

energiaital , koffein , koffeines üdítő , kamaszok , tinik , felmérés

Egy új kutatás szerint a brit kamaszok több mint harmada heti rendszerességgel nyúl energiaitalok után, de van, aki naponta legurít egy-két dobozzal.

Az BMJ Open nevű, elsősorban orvosi kutatásokat publikáló oldalon megjelent tanulmány adatai komoly kérdéseket vetnek fel, ugyanis az energiaitalok

rendszeres fogyasztása igazoltan alvásproblémákhoz, fejfájáshoz, szívpanaszokhoz és koncentrációs gondokhoz, a tanulmányi eredmények romlásához vezethet.



Egy-egy ilyen dobozos energiaitalban több koffein lehet, mint egy espressóban, ráadásul az italok általában egyéb stimulánsokat, és sok cukrot is tartalmaznak – épp ezért már több brit üzlet is úgy döntött, hogy 16 évnél fiatalabbaknak nem adnak el belőlük, olvasható a BBC oldalán. 

Úgy tudni, hogy Nagy-Britannia kormánya is lépni készül, és hamarosan szigorú szabályozásokat vezet be, azért, hogy gyerekek sehol ne vásárolhassanak energiaitalokat, hiszen az eddigi ajánlások, illetve a dobozokon feltüntetett figyelmeztető feliratok nem bizonyultak elég hatékony eszköznek a meggyőzés terén.

A témában nemrég született egy tanulmány is, amelyet az Egészségügyi és Szociális Minisztérium felkérésére készítettek, és amely több ezer brit – illetve más országbeli, többek között kanadai és amerikai – gyerek fogyasztási adatait vizsgálta.

A szakemberek azt találták, hogy 

világviszonylatban a gyerekek több mint a fele, míg a brit tinik harmada heti rendszerességgel fogyaszt energiaitalokat.



Az adatokból az is kiderült, hogy a fiúk és a szerényebb körülmények között élők gyakrabban nyúlnak a koffeines üdítők után, és hogy az energiaitalok gyakori – heti öt doboz vagy ennél több – fogyasztása a gyengébb tanulmányi eredményekkel, illetve a rosszabb mentális és egészségügyi állapottal is összefüggésbe hozható.

„Kutatásunk szilárd bizonyítékokkal szolgált arra vonatkozólag, hogy az energiaitalok rendszeres fogyasztása és a gyerekek általános jóllétének romlása között szoros a kapcsolat” – fogalmazott Claire Khouja, vezető kutató.

„Következtetéseink megalapozhatják a kormány törekvéseit, miszerint gyermekek részére a jövőben tilos lenne az ilyen italok árusítása.”

A tanulmányból világosan látszik: azok a gyerekek, akik tisztában voltak azzal, hogy milyen anyagokat tartalmaznak az energiaitalok, sokkal kevesebbet fogyasztanak belőlük, szögezte le a szakember. Ebből szerinte az következik, hogy egy megfelelően kivitelezett, széleskörű kampány, illetve a csomagoláson elhelyezett, feltűnőbb figyelmeztető feliratok igenis csökkenthetik a fogyasztást.



Ugyanakkor hangsúlyozta: mivel megállapításaik felmérések és kérdőívek adatain, és nem fizikai vizsgálatokon alapulnak, nem bizonyítható, hogy az energiaitalok fogyasztása pontosan mennyire káros egy fejlődő szervezet számára.

A British Medical Journal (BMJ) oldalán már tavaly is megjelentek olyan írások, amelyek az energiaitalok fogyasztásának veszélyeire figyelmeztettek. Akkor az adta az apropót, hogy egy túl sok koffeines üdítőt fogyasztó brit diák szívrohamot kapott. A 21 éves egyetemistát 58 napig ápolták kórházban azután, hogy rosszul lett. A diák, saját elmondása szerint, napi 2 doboz energiaitalt gurított le, két éven át.



„Tagjaink az energiaitalok promóciós kampánya során nem célozzák a 16 évnél fiatalabb korosztályt, ennek a korcsoportnak ingyenes mintákat sem osztanak. A dobozokon ráadásul jól olvasható a felirat: ’Gyermekek számára nem ajánlott.’ A BSDA irányelve erre a termékkörre vonatkozólag már 2010 óta él, és meglehetősen szigorúan szabályozza az energiaitalok marketingjét. Továbbra is elkötelezettek vagyunk a felelős árusítás felé” – szögezte le a brit üdítőital-gyártók szövetségének (BSDA) elnöke, Gavin Partington.

Mekkora a koffeintartalma

  • egy nagy dobozos (500 ml) energiaitalnak: 160 mg
  • egy kis dobozos (250) energiaitalnak: 80 mg
  • egy bögre (200 ml) filteres kávénak: 90 mg
  • egy espressónak (60 ml): 80 mg
  • egy bögre (220 ml) fekete teának: 50 mg
  • egy doboz (355 ml) kólának: 40 mg
  • egy fél tábla (50 g) étcsokinak: 25 mg


/forrás: European Food Safety Authority (EFSA)/

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra