Súlyos betegség után elhunyt Bergmann Ernő füredi aranykoszorús cukrászmester.
Bergmann Ernő régi vendéglátós család sarja, írta róla a Kisalföld.hu. Édesapja 1939-ben nyitotta meg első cukrászdáját Győrben, amit 1949-ben államosították. 1955-ben, a visszakapott családi házban ismét cukrászdát alakítottak ki.
Bergmann 1968-ban tett mestervizsgát a budapesti Gerbeaud-ban (akkor Vörösmarty), majd négy évig édesapjával dolgozott. 1972-től a balatonfüredi Hotel Marina cukrászati termelőüzemét vezette. Harminc év után nyitotta meg első saját cukrászdáját Balatonfüreden a Petőfi Sándor utcában. A második a balatonfüredi Aranycsillag Szállodában valósult meg 1998-ban.
A mester szakmai hitvallása legendássá vált:
“Amellett, hogy ez a szakma rendkívül munkaigényes, fegyelmet és alázatot követel, csak akkor tud az ember versenyben maradni, ha minőséget ad. Minőséget pedig csak minőségből lehet előállítani. Ez talán még a titok része”
- idézte szavait a lap.
A híres “Bergmann krémes” tavaly a Balatonfüred Városi Értéktár Bizottság döntése alapján városi érték lett.
Korábbi "Morgan kapitány tortája - A balatonfüredi Bergmann cukrászda" című cikkünk itt olvasható el.