Hírek

Meghökkentő baleset miatt várható jelentős késés a szakácskönyvpiacon: egy teherhajó rakománya végezte az Atlanti-óceán hullámsírjában.

Tavaly novemberben a sikeres New Orleans-i séf, Mason Hereford, a Turkey and the Wolf nevű bisztró – 2017-ben ők nyerték a Food&Wine Év Étterme díját – tulajdonosa még örömmel újságolta el Instagramján, hogy február közepén érkezik várva várt, első szakácskönyve. A könyv lapozgatásával azonban, egy sor elképesztően fura körülmény hatására, most mégis tovább kell várnia az érdeklődőknek – nem úgy a tengerek istenének, Poszeidónnak.

A Kínában kinyomtatott könyveket is szállító teherhajó, a Madrid Bridge ugyanis balesetet szenvedett az Atlanti-óceánon, és az eddigi adatok szerint több mint 60 konténer veszett a tengerbe.



„Nem fogjátok elhinni. Van néhány vad és lelombozó hírem a szakácskönyvemet várók számára – annyira bizarrak, hogy most nem is használom a tőlem megszokott csupa nagybetűs stílust” – posztolta Hereford január 26-án. „A jó hír az, hogy a csodával határos módon, semmilyen komoly sérülés nem történt. A rossz viszont az, hogy

a könyvek minden bizonnyal az óceán mélyén végezték… ez valószínűleg a legnevetségesebb 2022-es dolog, ami eddig ebben az évben történt.”

A The Loadstar nevű hajózási kiadvány beszámolója szerint a Madrid Bridge teherhajót január 7-én az Azori-szigetektől délre érte a baleset, amikor is a 22 csomós, viharos szél és egy hatalmas hullám miatt a hajótest jelentősen megdőlt. A viharban az első jelentések szerint mintegy 65 konténer zuhant hullámsírba, míg további 89 megsérült. A megrongálódott hajó eredeti úticéljától eltérően, Charlestonban kötött ki január 31-én.



Közben kiderült, hogy a manapság szokatlan balesetben nem csak Hereford könyveinek lett vége: Melissa Clark, a New York Times írója és szakácskönyvszerzője szintén egy Insta-posztban erősítette meg, hogy az ő, soron következő kiadványa is hasonlóan szomorú véget ért.

„Hűen 2022 szelleméhez, arról kell tájékoztatnom az érdeklődőket, hogy a Dinner is One című, piacra dobást váró, új szakácskönyvem reményteljes rakománya az Atlanti-óceán mélységes mélyén végezte” – írta Clark.

„Szeretném azt remélni, hogy ha már így alakult, jelenleg egy csomó hal tanulja belőle a főzés csínját-bínját. Poszeidón és a sellői legalább stílusosan vacsorázhatnak.”



A hajóbaleset miatt mindkét kiadvány megjelenési határideje jelentősen kitolódott: a Turkey and the Wolf: Flavor Trippin’ in New Orleans várhatóan június végén, a Dinner is One pedig szeptember elején kerülhet a boltokba. Az abszurd eset ellenére Hereford arra kérte a csalódott olvasóközönséget, hogy őrizzék meg a jókedvüket: „mi csak azért is nyomjuk a partit, reméljük, ti is így tesztek”, írta bejegyzésében.