Hírek

Orbán Szilvia

2021. november 19.

Japán , kecske , farm , fűnyíró

Kecskékkel szépítik a japán vidéket – a megoldás nem csak környezetbarát, de cuki is.

A Japán belső vidékein fekvő farmgazdaságok ritkán kerülnek be a hírekbe – az itteniek többnyire csendesen, feltűnés nélkül teszik a dolgukat. Most azonban megtörtént az áttörés: a SoraNews24 tudósított arról az „újszerű” megoldásról, amit a Szaga prefektúrában található Magoroku Farm talált ki a hangos fűnyírók helyett.

Az ötlet lényegében végtelenül egyszerű: falánk kecskékkel legeltetik le az épp parlagon fekvő, füves területeket, amelyek egyébként gyomokkal tele, elhanyagoltan, csak elcsúfítanák a tájképet.



Ha az embernek van pár kecskéje, megkímélheti magát a nehéz, büdös és zajos fűnyíró masinák használatától, ráadásul áramot, benzint sem fogyaszt, így még a környezetnek sem árt vele – vallja az ötletgazda.

A Magoroku Farm tulajdonosa, Hironobu Haragucsi még áprilisban kezdte bérbeadni saját kecskéit, és a vállalkozás rövidesen annyira népszerű lett, hogy ma már komoly várólista van, olvasható a hírben. A kecskével való fűnyírás az eddigi tapasztalatok szerint a nehezen megközelíthető területeken a legkedveltebb.


A módszerre több nagyvállalat is felfigyelt,

így ma már Haragucsi gazda partnere például a Kyushu Electric Power is, amely a Tenzan Erőműnél már 5 hónapja veszi igénybe a szolgáltatást. De szintén ezt a módszert választotta a JR Kyushu vasúti társaság is a környékbeli állomások melletti területek karbantartására.

„A kecskék igazán csendesen dolgoznak. Ha néha mekegnek is, az senkit sem zavar” – kommentálta a hírt a JR Kyushu képviselője. „Még a kecskebogyók szaga sem bántó.

Ez a tökéletesen természetes módszer a vidéki tájkép szépségének megőrzésére.”

Állítólag a helyiek is elégedettek az eléjük táruló látvánnyal, de nem ők az egyetlenek. A japán netezők is imádják a cuki, négylábú farmmunkásokat, akikről egyébként nemrég a tévében is beszámoltak.

„Azta, milyen békés!”

„Itt nálunk, a folyó mellett is legel egy kecske. Vajon ő is egy bérmunkás?”

„Úgy tudom, mindent megesznek, de biztosan van kedvencük! Ha tehetném, én csak a legfinomabb fűvel etetném őket.”



A kecskével történő farmszépítés nem is drága: egy-egy négylábú fűnyíró bérleti díja napi 100 jenbe, nagyjából 280 forintba kerül. Azt azonban jó tudni, hogy a kecskék egyedül magányosnak érzik magukat, így a tulajdonos csak párban, vagy csapatban adja napszámba őket. Arról nincs hír, hogy a Magoroku-gazdaság idilli életet élő kecskéi a szabadtartás természetessége és a változatos fűvacsorák után végül a tányéron fejezik-e be földi létüket.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra