Hírek

Orbán Szilvia

2021. október 27.

Olaszország , Róma , étterem , maffia , Buzzi

Legutóbbi szabadulása után a vendéglátásban próbál szerencsét az ismert maffiózó, aki egyáltalán nem rejtegeti a múltját.

Róma külvárosában új burger étterem nyílik – ez a hír normál esetben, önmagában semmilyen hírértékkel sem bír. Az viszont egyértelműen nem számít normál esetnek, ha a Buzzi’s Burgers nevű hely tulajdonosa nem más, mint egy többszörösen elítélt gyilkos, drogkereskedő; egy kiváló kapcsolatokkal bíró olasz gengszter: Salvatore Buzzi.



Buzzi az olasz sajtóban azt nyilatkozta, hogy az étterem ötlete még a hűvösön született – legutóbbi szabadon bocsátása ellen egyébként még mindig tiltakozik az ügyészség. Salvatore Buzzi pedig ahelyett, hogy meghúzná magát, amennyire lehet, és igyekezne eltávolodni sötét múltjától, inkább egy meglehetősen arcátlan akcióba fogott: a Buzzi’s Burgerben ugyanis minden a maffiáról és a bűnözőkről szól.

Az étteremben kapható szendvicseket maffiafilmekről – Gomorrah, Suburra – nevezték el, ráadásul utóbbi az úgynevezett Mafia Capitale-nyomozás valós eseményeinek feldolgozása. Ez a folyamat vezetett a való életben Buzzi bebörtönzéséhez. A többi étel, a hamburgerek, a hotdogok, sőt, még a saláták is, a Banda della Magliana egy-egy maffiafőnökéről, vagy hírhedt tagjáról kapták a nevüket.



Az ételekért kért összeg pedig híven tükrözi Buzzi fenntartásait bizonyos szakmákkal szemben:

„Ebben a klubban mindenki fizet, a barátok, a rokonok, ismerősök is” – szögezi le a tulajdonos. „Az államügyészektől viszont dupla árat kérek. A bíróktól pedig háromszorosat.”

Nem túl meglepő, hogy Buzzi ötletétől sokan nincsenek elragadtatva. A Libera nevű, maffiaellenes szervezet alapítója, a pap Luigi Ciotti szerint egyértelmű a párhuzam a spanyoloknál sikeres, ám „durván offenzív, elfogadhatatlan” koncepcióval működő La Mafia nevű éttermi hálózattal.

„Már maga az a tény, hogy egy ilyen kezdeményezés megvalósulhat az országunkban, komolyan aggasztó” – fogalmazott. „A gonosz kiirtása nyilvánvalóan nehezebb és fárasztóbb feladat, ami rengeteg erőforrást igényel. Így hát úgy tenni, mintha az ügy kevésbé lenne komoly, mint amilyen valójában, és fogyasztói javakkal, jelen esetben étellel összefüggésbe hozni, sokkal egyszerűbb.”



A La Mafia se Sienta a la Mesa (A maffia asztalhoz ült) még 2000-ben nyitotta meg első éttermét Spanyolországban. Ezt a következő egy évtized alatt országszerte még több tucat követte. Az étteremlánc egységeiben a falakon a Keresztapa-trilógia ikonikus jeleneteinek fotói mellett további valóságos és képzeletbeli maffiavezérek portréi díszelegnek. A koncepció nem igazán nyerte el az olaszok szimpátiáját:

a politikusok hivatalos panaszt nyújtottak be az Európai Bizottsághoz, azt sürgetve, hogy a „mélységesen offenzív” mondanivalót sugalló éttermeket mielőbb zárassák be.

A Bizottság szellemi tulajdonjogokkal foglalkozó hivatala aztán 2016-ban úgy határozott, hogy az étteremlánc neve és tematikája „ellentétes az erkölcs elfogadott alapelveivel”, és nevet kell változtatnia. Két évvel ezután az EU bírósága elutasította az étterem fellebbezését, amiben azt kérték, hogy a névre vonatkozó márkajelzést megtarthassák – az indoklás szerint az ugyanis „nagy valószínűséggel sokkolná és sértené” a maffia áldozatául esettek családjait.



Mindez azonban nem lassította le a La Mafia menetelését: Zaragozától Corunáig továbbra is működnek az éttermeik. A megúszásról pedig valószínűleg a Buzzi’s Burgersnél is tudnának mesélni.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra