Hírek

Gellért Gábor

2022. október 5.

A versenyen általában egy tálat és egy tányért kell elkészíteni. A tál kötelező alapanygai már nem titkosak.

2022-ben Magyarország másodszor rendezte meg a Bocuse d’Or európai döntőjét, ahol a magyar csapat ezüstérmes lett. Ezzel másodszor állhatott nemzeti csapatunk a dobogón. A januári lyoni döntőben Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand étterem sous chefje és Nyikos Patrik commis fogja elkészíteni a versenyfogásokat. A munkát Széll Tamás koordinálja, a csapat vezetője pedig Szulló Szabina lesz.


Néhány napja megérkezett a döntő első feladata, a „tál”. A versenyen általában egy tálat és egy tányért kell elkészíteni. A tavalyi döntő – a pandémia hatására – megtörte a sok évtizedes hagyományt, az egyik feladat ugyanis egy elviteles doboz elkészítése volt. Míg a fenti feladat reflektált a körülöttünk lévő világra, az alapanyagválasztás idén mintha fittyet hányna az inflációra és az élelmiszerek drágulására.

A tálra ugyanis ördöghalnak kell kerülnie – két fej nélküli két kilós darabnak. Mellé 5-6 Szt. Jakab kagyló kerül, köré pedig két kiló kagylót halmozhatnak a tálra a versenyzők.

Ez elsőre soknak tűnhet, de a tál tartalmából 15 vendégnek kell jóllaknia. A köret csak zöldségből és vegán alapanyagokból állhat, a tejtermékek és a tojás használata azonban megengedett. Egy speciális dísztál is készül, amelyben olyan ragut/főzeléket kell feltálalni, amelyben megjelennek a nemzeti fűszerek. A tálat 10 ponttal értékelheti a zsűri.


A tál tartalmának ismeretében indul a 4 hónapos felkészülés. 2 hónapot kaptak a csapatok, hogy kitalálják a tálak pontos tartalmát. Novemberben aztán megérkezik a tányér versenyfeladata is. Eddig mindig lehetett tudni, hogy körülbelül mi kerülhet a tányérra, ugyanis a tálon általában egy egyben elkészített, majd felszeletelt húsféle szerepelt. A tányérra maradt a hal vagy egy vegán étel. Most akármi jöhet. A tányér kidolgozására csak 1 hónap jut, ugyanis az utolsó hetekben már kiköltözik a csapat a Hungexpóra. Hétfőtől szombatig a program: 3 nap felkészülés, 3 nap versenyedzés. A felkészülés napjain, 10-12 óra alatt minden alapanyagot és hozzávalót pontosan, grammra kimérnek, ahogy azt a versenyszabályzat megkívánja. A következő napon pedig 5 és fél óra alatt lefőzik az ételeket.


A Bocuse d’Or egy kétarcú verseny. Elvárás, hogy a versenyzők sokat tegyenek a fenntartható vendéglátásért. Minden alapanyagot pontosan fel kell használniuk, azt is pontozzák ugyanis, hogy mennyi étel köt ki a kukában. Ne felejtsük el azonban, hogy a felkészülés ideje alatt sokszor végigfőzik a versenyt, így sok étel megy veszendőbe. Érdemes megjegyezni, hogy a pandémia éveiben rengeteg dicséretet zsebelt be a Bocuse d’Or az olcsóbb alapanyagok megjelenéséért. Néhány éve még nem fordulhatott volna elő, hogy az afrikai harcsa versenyfeladatként jelenjen meg. Ez Tallinnban megtörtént. A elviteles dobozban pedig a paradicsom volt a fő alapanyag. A tendencia nem folytatódik, a skót vizekről érkező ördöghal és a Szt. Jakab kagyló szélesebbre kell, hogy tárja a szponzorok pénztárcáját.


Januárban jön a világdöntő. A magyar csapat vezetői úgy gondolják, hogy 2023-ban megérkezhet a nemzeti csapat első dobogós helyezése.



Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra