Hírek

Magyar Konyha

2022. november 22.

begli , az év bejglije

A Magyar Cukrász Ipartestület az idén harmadik alkalommal hirdette meg az Év Bejglije versenyt cukrászdák, vendéglátóhelyek és kézműves pékségek számára.



Az Ipartestület népszerű szakmai versenyei – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája versenyek – mellett ennek a megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az minőséget kereső fogyasztók körében. 


A versenyre olyan termékekkel nevezhettek cukrászdák, melyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv 1-3/16-1 számú előírásában foglaltaknak, hiszen a bejgli a Magyar Élelmiszerkönyvben „védett” termék, melyet szintén az Ipartestület kezdeményezett.


„Hagyományos diós”, „Hagyományos mákos” és „Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni a versenyre.


Az Ínyenc kategóriában bármely olyan ízesítésű és töltelékű bejglivel lehetett nevezni, aminek a jellegét meghatározó alapanyaga szerepel az Élelmiszerkönyv irányelvében felsorolt felhasználható anyagok között. Ilyenek pl. a dió és mák mellet a gesztenye, a gyümölcs és gyümölcskészítmények, a kakaó- és csokoládétermékek, fűszerek, citromhéj, mazsola, méz, olajos magvak, tej és tejtermékek. Ebben a kategóriában indulhattak a vegyes töltelékű, különleges bejglik is.


Kategóriánként három fős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában idén közel 50 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből álló zsűri, akik mellé „műkedvelő” zsűritagok is csatlakoztak.


A zsűri tagjai voltak:


-Bergmann Gabriella cukrászmester - Bergmann Cukrászda, Balatonfüred

-Babik Edit - főtitkár, Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány

-Pass Szilvia - Aranyalma Cukrászda, Székesfehérvár

-Auguszt József cukrászmester - Auguszt Cukrászda, Budapest, Fény utca

-Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető, és egyben cukrász kolléga

-Karl Zsolt cukrászmester - Karl Cukrászda, Dunaharaszti

-Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke

-Szervánszky László cukrászmester - Szent Korona Cukrászda, Soltvadkert

-Szőke Zoltán cukrászmester - Szőke Cukrászdák, Hódmezővásárhely


Az ínyenc kategóriában több különleges ízkombinációval neveztek a kreatív szakemberek.


Idén is kedvelt volt a marcipán, a pisztácia, a gesztenye, a mogyoró és a mandula, de előfordult a sárgabarack, a málna, a pekándió, a kesudió, a rozmaring, a birsalma, a naspolya, a füge, a cékla, a tonkabab, a szilvapálinka és a búzasör is a felhasznált alapanyagok között.


Íme a versenyeredmények:


Hagyományos diós kategóriában:


-Aranyérmes, az Év Diós Bejglije díj nyertese: Kara József Zoltánné - Erika Cukrászda, Kesztölc

-Ezüstérmes: Simon Andrea - Desszert Center, Gyomaendrőd

-Bronzérmes: Szurgent Péter - Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda, Budapest



Hagyományos mákos kategóriában:


-Aranyérmes, az Év Mákos Bejglije díj nyertese: Novák Ádám és Puskás Róbert - REÖK Kézműves Cukrászda és kávéház, Szeged

-Ezüstérmes: Képes Gabriella - Képeschoco, Pácin

-Bronzérmes: Kiss Károlyné - Major Cukrászda, Budapest




Ínyenc kategóriában:


-Aranyérmes, az Év Ínyenc Bejglije díj nyertese: MENNYEI AJÁNDÉK

Vadócz Jenő - Promenád Kávéház, Balatongyörök (Az Év Ínyenc Bejglije, a MENNYEI AJÁNDÉK egy fűszeres, pekándiós-karamellizált almás bejgli, melyben különböző fűszerek, a szerecsendió, a gyömbér, a szegfűbors és a fahéj adja meg a töltelék pikantériáját, a hagyományos pozsonyi tésztába pedig narancshéj is került.)

-Ezüstérmes: PISZTÁCIÁS Bejgli - Molnár Annamária - Füge Bolt és Kávézó, Budapest

-Bronzérmes: MÁKOS BIRSALMÁS FEHÉRCSOKIS Bejgli

Képes Gabriella - Képeschoco, Pácin




A legmagasabb pontszámot elérő bejglinek járó Auguszt Elemér különdíj nyertese: Vadócz Jenő - Promenád Kávéház, Balatongyörök.