Hírek

Orbán Szilvia

2021. április 22.

A főzés veszélyes hobbi is lehet: a maffiatevékenységgel vádolt férfi arcát ugyan a képeken nem lehetett látni, de a tetoválásait igen.

Két évvel ezelőtt olvashattunk arról, hogy egy 14 éve sikeresen bujkáló maffiózó, Marco Di Lauro – akit akkoriban Olaszország második legveszélyesebb bűnözőjének tartottak – végül mégsem tudta megúszni a hazai és nemzetközi vádakat, és a macskái társaságában éppen egy nagy tányér tésztát falatozó férfit utolérte a végzete: őrizetbe vették.

Úgy tűnik, hogy az idei tavasz sem múlt el nagy maffiafogás nélkül, ráadásul a már hét éve szökésben lévő bűnöző egy kínosan pitiáner baki miatt bukott le. Marc Feren Claude Biart egyszerűen nem tudott ellenállni kedvenc hobbijának, a főzésnek, illetve annak, hogy az általa elkészített, finom ételeket másokkal is megossza a neten. S bár gondosan ügyelt arra, hogy az arca soha ne látszódjon, arra nem gondolt, hogy jellegzetes, jól felismerhető tetoválásai lebuktathatják – a főzős videók és a YouTube valószínűleg hosszú időre a rács mögé juttatja.


Az Interpol is besegített

Biartra végül a Dominikai Köztársaságban, a tengerparti Boca Chica városában csaptak le a rendőrök, akik már 2014 óta keresték világszerte, azután, hogy a hatóságok Hollandiából való drogcsempészet vádja miatt körözést adtak ki ellene. A vád szerint Biart az olasz ’Ndrangheta bűnszervezet Cacciola nevű klánjának dolgozott.

A kiadott közlemény szerint az 53 éves gyanúsítottat már vissza is szállították Milánóba. A sikeres akció pedig egy átfogó, nemzetközi összefogás eredménye volt, amelynek – az olasz szervek és az Interpol közös projektje – az I-CAN (Interpol Cooperation Against ’Ndrangheta) volt az alapja.

„A kalabriai maffia elleni küzdelem nem csak Olaszországot érinti, hanem sok más országot is” – fogalmazott az olasz rendőrség. „A szervezet nemzetközi szinten is komoly veszélyt jelent, annak ellenére, hogy a bűnügyek többsége a hírhedt olasz régióból ered.”

Olaszországban jelenleg is tart az utóbbi három évtized legnagyobb maffiapere, a 'Ndragherta 355 tagját állítják bíróság elé.

Nem az első

Biart nem az első maffiózó, aki internetre feltöltött videó miatt bukott le. Híressé vált az az eset is, amikor 2015-ben, egy akkor már szintén évek óta bujkáló bűnözőt, Antonio Montellát kapcsoltak le azután, hogy az egyháza videóra vette a keresztelőjét, amit aztán fel is töltöttek a közösség csatornájára. Néhány rendőr felfigyelt a kisfilmre, kielemezték, pontosan hol készülhetett a videó, aztán beazonosították a papot – végül pedig eljutottak Montellához is.

„Kedves embernek tűnt. Biztos vagyok benne, hogy tévedés történt”

– nyilatkozta az őrizetbevétel után a gyülekezet egyik tagja. „Elég zárkózott ember, de vasárnaponként mindig itt volt a szertartáson.”

Tanulság: ha nemzetközi bűnbandában tevékenykedünk, tartózkodjunk a közösségi médiától, ne streameljünk élőben, és hanyagoljuk a YouTube-ot is. Vagy… még jobb, ha normális életet élünk és nem keveredünk sötét ügyekbe – akkor annyi főzős videót oszthatunk meg, amennyit csak akarunk.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra