Hírek

Magyar Konyha

2022. november 18.

Ételekkel kapcsolatos közmondásokat, szólásokat boncolgat Vinkó József, a Kossuth Rádióban, szombaton délelőtt 9:30-kor. Szellem a fazékból című műsorban. Vétek lenne kihagyni!


A gyomor nagy úr. Nem is gondolnánk, hányféle közmondás indult a konyhából. Igaz, némelyik jelentése mára elhomályosult, hiszen nem csak a nyelv, de a főzés módja is változott.


Azt mondják a nyelvészek, hogy minden népnek arra a dologra van a legtöbb szava, amit a leggyakrabban művel. A görögöknek a hajózással kapcsolatos teendők kifejezésére, a rómaiaknak a gyilkolás módozataira. Hát nekünk az evésre-ivásra. Nyelvünk nem csak a gyomor lelkiállapotát fejezi ki, de remekül jellemzi kedélyállapotunkat is.


Aki reggel a bablevesből jön, feltehetően bablevescsárdában járt. Az ilyen helyeken almás a hitel, a tejberizst bébipörköltnek nevezik, s ha az ember borsos számlát kap, jobban teszi, ha tejel, minthogy kakaskodjék, mert könnyen mehet a lecsóba. Akit nem vernek cipóra, annak mákja van. Esetleg disznaja. Aki mégsem hallgat a jó szóra, hanem újra elkolbászol és különféle csámcsogdákban tölti az estét, az dinnye. Főhet a feje, hogyan szabaduljon. Persze vannak szerencsés flótások is, akiknek mindent előre levajaztak, akik folyton a saját pecsenyéjüket sütögetik, hétfőn is nagykanállal esznek, nekik a tök még este is virágzik, de a többieket kifacsarják, mint a citromot, ledarálják és megabálják. Ezeknek az embereknek a zsíros kenyér mindig a zsíros felére esik.


Aki viszont szombaton reggel rádiót hallgat, annak „minden papsajt”.


Lemaradt az adásról? Nem baj, a Mediaklikk.hu-n bármikor visszahallgathatja.


Fotó: Image by DCStudio on Freepik

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra