Hírek

Knap Gábor

2024. április 12.

gasztromorzsák

Három programot is ajánlunk a következő napokra és hetekre, fenekére nézünk a pezsgőspohárnak: megszámoljuk a buborékokat, és megnézzük, melyik étteremről beszél most mindenki Los Angelesben. Hírmorzsáink következnek, jó csipegetést!


Boszporusz a Dob utcában




Törökországi utazásai ízélményeit idézi meg április 12. és 14. között a Dob utcai Dobrumba csapata. A 9:00 és 11:30 között elérhető, napindító menüben hétvégén török húsos és vegetáriánus ételek szerepelnek, no és persze a török tea és az ayran sem maradhat ki!

A 2024-es magyar-török kulturális évadhoz nagyszerűen illeszkedő reggeliket egyéb török különlegességek, és a Dobrumba brunch favoritjai egészítik ki.

Menü:

  • Cilbir: buggyantott tojás, joghurt, beluga lencse, zöldfűszerek, chili olaj
  • Menemen: török tojásreggeli, paprika, paradicsom, friss zöldfűszerek, választható topping: sujuk (fűszeres marhakolbász)
  • Bárány köfte: bárány, tahini, marinált lilahagyma, zöldfűszerek, zöld zhoug, balástyai biosaláta-keverék
  • Simit tál: foszlós, szezámmagos kenyér, tahini, za’ataros olívaolaj, tahini pekmez, rózsalekvár, olívabogyó, mézes kaymak, aszalt datolya, beyaz peynir, friss és savanyított zöldségek

Dobrumba reggeli kedvencek:

  • Hummus sabich
  • Zsálya & tojás toast
  • Zabkása


Hány bubis?




Jópár éve ment körbe a világsajtón Gérard Liger-Belair kutatása, amely arra a kérdésre kereste a választ, vajon hány darab buborék van egy pohár pezsgőben. Cikkének megjelenésésig úgy gondolták, ez a szám 15 millió körül lehet, de valójában állítólag csak kb. 1 millió.

Az új eredmények megszületéséhez arra volt szükség, hogy figyelembe vegyék a pezsgősüvek alakját és persze az ital hőmérsékletét. Mindezek ismeretében tavaly a Brown Egyetem és a Toulouse Egyetem (nem brit, amerikai tudósok) kutatói arra keresték a választ, miért mozognak egyenes vonalban pezsgő található bubik, miközben más italokban ez nincs így.

Állítólag azért, mert a pezsgőnek és más habzóboroknak is van egy különleges összetevőjük, amely „felületaktív anyagként” működik. Ez pedig csökkenti a folyadék és a gázbuborékok közötti feszültséget, és sima futást biztosít a buborékok számára.


Sárkányok a Szent György-hegyen




Hetedik alkalommal rendezik meg 2024. június 1-jén a Szent György-hegy Hajnalig fesztivált, amikor – a nagyok mellett – olyan kis pincék is kinyitnak, ahova máskor nem lehet ellátogatni. A kínai asztrológia szerint 2024 a sárkány éve, így a szervezők idén tábortüzekkel, sárkányos tematikával, sárkánytúrákkal és természetesen vulkanikus, tüzes borokkal fűszerezik a hétvégét.

A látogatók idén is „nappali” és „hajnalig” színhelyek között válogathatnak – csaknem 20 pincészet, borbolt, étterem, kert nyit ki, és lesznek régi-új helyszínek is.


Íme az USA legjobb étterme


Másodszor tartották meg a Global Tastemaker Awards díjátadót, a Food & Wine szervezésében. A rendezvényen azokat az éttermeket ünneplik, amelyek Egyesült Államok-szerte a legemlékezetesebb gasztronómiai élményt adják.

A húszas lista első helyére a Los Angelesben működő Anajak Thai került. Az étteremben a két éve, ugyancsak a Food & Wine által legjobb fiatal séfnek választott Justin Pichetrungsi valósítja meg eklektikus kulináris elképzeléseit. A séf látásmódja a thai étkezési hagyományokhoz kötődik, ezeket ötvözi saját, egyedi elképzeléseivel. A Food & Wine szerint itt a legjobb a pad thai és a papaya saláta, és felejthetetlen thai taco. Jelenleg Los Angelesben az Anajak Thai a legnépszerűbb csúcsgasztronómiai célpont – írják. A teljes, top20-as lista itt érhető el.


Az egész országban kinyitnak a sörfőzdék májusban




Ahogy azt a sörkedvelők az elmúlt években már megszokhatták, tavasszal újra megnyitnak a sörfőzdék, szerte az országban! A május 25-én esedékes Nyitott Főzdék Napja kezdeményezés célja, hogy egyenesen a sörfőzdékhez vigye a sörszerető, illetve a gasztronómia iránt érdeklődő közönséget.

A rendezvényen résztvevő kisüzemekben lehetőség lesz a főzde bejárására, sörkóstolásra és -vásárlásra is.

Idén a rendezvény kiemelt témája a „sör és a fűszer” lesz, amely kategóriába számos klasszikus sörtípus is besorolható, de lesznek olyan sörfőzdék is, amelyek kifejezetten erre a napra készülnek meghökkentő, fűszeres főzetekkel.

A csatlakozó sörfőzdék listája már elérhető a rendezvény honlapján.