Hírek

Wessely Márta

2022. szeptember 8.

gyerek , konyha

A gyerekkel közös főzés, sütés misztifikálása klasszikus reklámfogás, mindent beborít a reggeli fény, a legjobb ruhák kerülnek elő a szekrényből, a család kuktasapkában serénykedik a pult körül, amely fölött finoman szállingózik a liszt. Ezek az idillikus képek ugyan meglehetősen hamisak, de a gyerekkel közös konyhai programoknak valóban megvan a helye, az ideje és a jelentősége.

Az iskolaév kezdetével a család minden tagja visszaáll a maga taposómalmába, a naptárak sorra telnek meg programokkal, elvégzendő feladatokkal és a koordináció végén nem mindig sikerül egy mederbe terelni mindenkit, vagy ha igen, akkor csak rövid időre.

A közös főzések remek lehetőséget kínálnak a minőségi idő együtt való hasznos eltöltésére, mert miközben panírozódik a hús, apróra szeletelődik minden, ami csak egy tartalmas salátához kell és kicsi kezek finoman megformázzák az utolsó kekszet is, addig van idő beszélgetni,

akár könnyedebb, akár fajsúlyosabb témákról, átrágható, hogy kinek milyen napja volt,

minden kényszer és túlzó ráhangolódás nélkül. A fesztelen légkörben sokkal hamarabb derülnek ki, jutnak a felszínre azok az apróbb és nagyobb események, érzések, amelyek a terített asztal keretei között már nem biztos, hogy utat találnának a másikhoz.

Ennek a légkörnek a megteremtése nem varázslat, de kell egyfajta ráhangolódás, egy nagyobb levegővétel, egy elköteleződés a rutinná nemesítés iránt, és kellenek azok a receptek, amelyek valóban közös munkára ösztönzik a család tagjait és magukban rejtik a biztos sikert.

Készítsünk salátát

A gyors hideg vacsorák egyik legjobb változata a saláta, amelyet lehet egészen egyszerű alapanyagokból, egészen alakbarát formában összeállítani, illetve turbózhatjuk a végtelenségig is, ahogy kedvünk telik benne.
Egy szépen tálalt caprese vagy egy

pirított magokkal gazdagított, tépett csirkehússal kínált Cézár saláta is kikerülhet a kezünk közül,

készíthetünk a saláták mellett különféle - a szezonhoz és a család ízléséhez igazodó - gyümölcs-és sajttálakat, vagy akár szendvicseket, katonákat is alkothatunk együtt a vacsoraasztalra.

Egytálételek közösen

Az egytálételek egy jelentős részénél pont ugyanúgy működik a közös munka, mint a salátánál. Remekül kiadhatók a részfeladatok, mindenki egy-egy műveletért felel, hogy a végén kerek egésszé álljon össze a közös alkotás.
A nyárvégi időszak még kedvez a bográcsos ételeknek, de a konyhában is készülhet lecsó vagy bármilyen más zöldséges- vagy húsos ragu, esetleg wokban sült fogások, amelyeknél mindenki a saját feladatával járul hozzá a közös sikerhez.

Süssünk palacsintát!

A hagyományos vagy a pufókabb amerikai palacsintával, a gofrival, a takledlivel vagy egy nagyobb adag császármorzsával mellélőni ugyancsak nem lehet, a tészta összeállításától, a sütésen át, a dekorálásáig és a mű elfogyasztásáig bármibe bevonhatók a családtagok. A könnyű kevert piskóták szintén épp ezért jók: kevés összetevő, kevés munka, biztos sikerélmény.
Nagy, dekoratív – akár ünnepi, szülinapi - torta lehet egy hétvégi közös projekt eredménye, míg hét közben ugyanabból a tésztából formás muffin, vagy vajkrémmel töltött cupcake is születhet. A papírkapszlikba sütött édességben az a legjobb, hogy rengeteg, gyerekkézre szabott feladat jár.

Közös kekszezések

Ahogy karácsonykor és húsvétkor szokás, úgy az év bármely napján süthetünk közösen egy kis kekszet. A vajas kekszek tésztáját már előre begyúrhatjuk (nem is árt nekik a hűtőben tölteni egy kis időt), így csak a nyújtás és a megfelelő formákkal történő szaggatás hárul az ifjúságra, amíg mi bőszen kezeljük a gáztepsit, és kikapkodjuk a sütőből a kész kekszeket. A rácson hűlt példányokat pedig tölthetjük lekvárral, dekorálhatjuk cukormázzal, tört csonthéjasokkal, aszalványokkal, ahogy kedvünk tartja.

Az együtt való főzés, sütés haszna nem csak az együtt töltött idő, hanem az is, hogy olyan tízóraik kerülnek közösen előállításra, amelyek biztosan megfelelnek a gyerekek igényeinek, azaz esélyesen elfogynak, nem válnak az iskolai cserekereskedelem áldozatává, hanem betöltik a nekik szánt szerepet.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra