Hírek

Gonda Mariann, kép: Beyond Meat

2020. július 15.

A húsipari ágazat hosszú évek óta tartó lobbitevékenysége sikerrel járt: a vegán termékek nem használhatják többé a steak megnevezést Franciaországban.

Az élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatásról és átláthatóságról szóló törvényjavaslatot 2020. május 27-én fogadta el a francia nemzetgyűlés. A törvény megtiltja a húsipari készítményekre használt megnevezések (steak, filé, kolbász…) alkalmazását növényi eredetű élelmiszerekre.

Különösen fájdalmasan érinti a döntés a Beyond Meat nevű amerikai növényi steak gyártót, amely a közelmúltban jelentette be első európai üzemének telepítését a hollandiai Enschede-ben, ahonnan a nyugat-európai, afrikai és közel-keleti piacokat látja majd el. Chuck Muth fejlesztési igazgató elmondása szerint az üzem ez év végén kezdi meg a termelést, és - bár konkrét kapacitást nem említett - képes lesz a dinamikusan növekvő kereslet kielégítésére. A  Franciaországban már üzletek százaiban jelenlévő cég

a rendelkezés hatályba lépésétől kezdve a francia piacon nem használhatja Beyond Burger és Beyond Sausage márkaneveket,

sőt az egyszerűség kedvéért valószínűleg kénytelen lesz az egész európai piacra új megnevezéseket találni.

A francia törvénykezés ezzel a lépéssel megelőzte az uniós jogalkotást, amely a közösségi agrárpolitika keretében még nem szabályozta a kérdést. Az Európai Parlament mezőgazdasági bizottsága előreláthatólag a nyár folyamán javasol erre vonatkozó kiegészítést. Egy, az ügyet ismerő uniós tisztviselő véleménye szerint az új francia törvény jelentős befolyással lesz az európai szintű döntésekre.

Bár a tagállamok saját hatáskörben dönthetnek egy ilyen tiltás bevezetéséről, a lobbiszervezetek egyetértenek abban, hogy nem szerencsés, ha uniós szinten nem egységes a szabályozás. A legnagyobb brüsszeli élelmiszeripari lobbicsoport, a FoodDrinkEurope is a jogszabályok harmonizációját támogatja. Ugyancsak

ezen az állásponton van az Európai Vegetáriánus Unió, amely Brüsszelben panaszt tett az egységes európai piac elvének megsértése miatt a francia szabályozás ellen.

Ebből az okból a nemzeti szintű szabályozások felfüggesztését javasolja mindaddig, amíg az Európai Unió nem talál olyan megoldást, amely a teljes belső piacra nézve kötelező érvényű. A kérdésben az Európai Bíróság jogosult dönteni, várhatóan még július vége előtt.

Az elfogadott törvényjavaslat támogatói azzal érvelnek, hogy a szabályozásra a fogyasztók megtévesztésének elkerülése végett van szükség. A francia Interbev szakmaközi szervezet szóvivője elmondta, hogy “az új rendelkezés valódi előrelépés az átláthatóság és a fogyasztók tájékoztatásának ügyében”, hozzátéve, hogy “a növényi proteinek felhasználásával készült termékeknek nem szabadna az állati eredetű készítményekhez hasonló megjelenésükkel és termékjellemzőikkel összezavarniuk a vásárlókat. Ezek a termékek egész egyszerűen nem húsok, sem összetételükben, sem tápértékükben, sem pedig ízükben.”