Hírek

Gonda Mariann, kép: La Liste

2022. szeptember 7.

Szeptember 5-én este mutatkozott be Párizsban a világ legjobb cukrászdáit felvonultató válogatás a La Liste gondozásában és a Cacao Barry szponzori támogatásával.

A La Liste a World’s 50 Best éttermi rangsor kihívójaként ismert, 2015 óta közli saját Top 1000-es válogatását. Az objektivitás biztosítása érdekében egyedi algoritmus alapján átlagolja csaknem ezer különböző kalauz, kiadvány és értékelő oldal egységesített pontszámait, kritikusok, bloggerek és a nagyközönség véleményét, súlyozva azok megbízhatóságával. Jelenlegi ügyvezetője az a Hélène Pietrini, aki korábban épp az említett konkurenst vitte sikerre.


Az éttermi kalauzban összesen mintegy 30 ezer hely szerepel, magyarok közül három a toplistások között (Costes, Borkonyha, Bábel), 18 kiváló (Outstanding) és közel száz kedvenc (Food Gem) minősítéssel.

Nem rangsor

Az új listában - amelyhez ingyenesen letölthető mobilapplikációt is fejlesztettek - kezdetnek 60 országból 700 cím (kétharmada európai, ezen belül 150 francia) szerepel, amelyet legalább 3000-re terveznek bővíteni és egyben világszinten reprezentatívvá tenni. A gyűjteményben szerepelnek süteményüzletek, cukrászdák, desszert-éttermek, teázók, kávézók, virtuális butikok - bármilyen hely bekerülhet, ahol van desszertkínálat.

Az első kiadás nem rangsorol, csak felsorol: minden jegyzett helyről a praktikus információk mellett néhány soros ismertetőt közöl és bemutatja specialitásait. A földrajzi lefedettség javulásával és a szereplők számának növekedésével évente megfontolják majd a szerkesztők a sorrendiség bevezetésének indokoltságát.


A La Liste ajánlójában a hazai mezőnyből a belvárosi Auguszt, a Gerbeaud, a Daubner, a Ruszwurm, a Molnár’s Kürtőskalács és az Artizán kapott említést. 


A szakmai partner, a Cacao Barry, egy 180 éve alapított párizsi vállalkozás utódja (1996 óta a Barry Callebaut óriásvállalat része), mindig kiemelt figyelmet fordított a termékeit használó séfek támogatására, elsőként szervezett számukra továbbképzést és épített ki márkanagyköveti rendszert. A mostani kalauz egy régi álom megvalósulása, amely a cukrászvilág legjobbjait helyezi reflektorfénybe, dolgozzanak bármilyen területen.

Emancipálódik a cukrászat

Az utóbbi évtizedben egy igazi édes forradalom szemtanúi lehetünk, ahogyan ez korábban az éttermi világban lezajlott. A cukrászok helyet követelnek a nap alatt, mellékszerep helyett egyenrangú partnerséget a gasztronómia színpadán.

A modern cukrászat már nemcsak fotogén, hanem fenntartható, pazarlásmentes, szezonális és lokális, sőt tápanyag-összetételében is kiegyensúlyozott.

Új koncepciók születnek (mint a desszert-étterem), egyszerre van jelen a virtuális térben és ápol ősi kézműves hagyományokat.

A gasztronómia új csillagai a sütemények, ehhez nagyban hozzájárulnak az óriási kreatív energiákkal és vállalkozó szellemmel megáldott fiatal cukrászok, akik nem ritkán ismert luxushotelekben kapnak lehetőséget az önmegvalósításra. A közösségi médiának köszönhetően milliók követhetik a legújabb trendeket és emelnek világsztárrá fiatal tehetségeket.

Világ cukrászai egyesüljetek!

Az ünnepélyes premierre a La Liste szokásos évnyitó garden partyja keretében került sor, ahol idén kivételesen nagy számban jelentek meg a cukrászat kiválóságai és gondoskodtak arról is, hogy a meghívottak ne maradjanak éhen.

Jelen volt többek között


- Jordi Roca, a gironai El Celler de Can Roca*** cukrászséfje, egyben a barcelonai Rocambolesc fagylaltozó alapítója,


- Nina Métayer, a Delicatisserie online cukrászműhely létrehozója,

- Nicolas Rouzaud, a londoni The Connaught*** főcukrásza,


- René Frank (Coda Dessert dining, Berlin) és Sébastien Vauxion (Le Sarkara, Courchevel), akik Európa egyedüli desszert-éttermeit vezetik,

- Sébastien Bouillet cukrász és csokoládékészítő (Lyon, Tokió, Oszaka),

- Yann Couvreur és Kevin Lacote független párizsi cukrászok,


- a palace-ok képviseletében François Perret (Ritz Paris) és Quentin Lechat (Royal Monceau Raffles),

- Guy Savoy, akinek étterme 99,50 ponttal ötödik éve áll a La Liste első helyén,

- Alain Ducasse, aki olyan sztároknak a karrierjét indította el, mint Christophe Michalak vagy Cédric Grolet,

- Guillaume Gomez, az Elysée-palota korábbi séfje, Emmanuel Macron elnök “gasztrominisztere”.

Természetesen nem maradhatott távol Pierre Hermé, az újhullámos cukrászat vezéralakja, aki az új kalauz legnagyobb erényének azt tartja, hogy összefogja a világ cukrászait. A vásárlóknak a kétségtelenül praktikus és ma már elengedhetetlen geolokalizáció mellett lehetőséget nyújt arra is, hogy névre, üzlettípusra vagy termékcsoportra keressenek.

Saját kategóriát kaphatnak például a vegán édességek vagy az egyféle süteményre specializálódott butikok.

Annak ellenére, hogy még ma is francia dominancia érvényesül a cukrászatban, a szakma gyorsan fejlődik és egymás után jelennek meg az új technikai megoldások. Folyamatosan naprakésznek kell lenni, mi történik a világban és bátran ihletet meríteni más nemzetek desszertjeiből - tette hozzá.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a gazdasági potenciált sem, hogy a cukrászat gasztronómiai célponttá tehet egy várost, ahogy ez történt Párizs esetében. Turisták ezrei érkeznek azzal a határozott céllal, hogy felfedezzék a helyi cukrászdák specialitásait.

Mind a listázott üzletek, mind a vásárlók csak nyerhetnek ezzel az új válogatással.

Forrás: 1, 2