Hírek

Orbán Szilvia

2021. március 15.

feta , fetapizza , tiktok

Egy ideje tudjuk már, hogy a TikTok nagy úr. Hogy a jövő véleményvezérei, vagyis a mai tizenévesek már legkevésbé sem a Facebookot – de még az Instagramot se – pörgetik, hanem a TikTok pár másodperces videóit tartják mérvadónak. Legyen szó a legújabb zenékről, táncokról, divatról, szépségápolásról, amit a platform felkap, abból rövid időn belül bizony trend is lesz. Ráadásul ide is beszivárgott az idősebb korosztály egy része, így a lakberendezési és főzős tartalmak is óriási elérést produkálhatnak.

De aki azt hiszi, hogy az elmúlt hónap nagy TikTok-dobása egy újabb táncmozdulat volt, téved. A főszereplő ugyanis egy sajt volt: a feta.

Uunifetapasta, az év jelensége


Pontosabban egy fetás, sült tésztaétel, amit valószínűleg egy finn gasztroblogger, Jenni Häyrinen osztott meg először, még 2019-ben az Instán, uunifetapasta néven. Akkor a tészta osztatlan sikert aratott Finnországban; rengetegen elkészítették, és egy rövid időre a hozzávalók is nehezen beszerezhetővé váltak.

Aztán telt az idő, a hype lecsengett, minden visszazökkent az eredeti kerékvágásba, egészen addig, amíg egy amerikai séf, bizonyos MacKenzie Smith (@grilledcheesesocial) újra felfedezte az eredeti receptet, majd kissé átalakítva megosztotta saját közösségi felületein: a blogján, az Instagramon és a TikTokon. A dologra ráharaptak a netezők, a receptet számos híres, jelentős követőtáborral rendelkező séf is tesztelte – így eshetett meg, hogy a fetás tészta receptje a valaha volt egyik legnépszerűbb ilyen tartalom lett, milliós nézettséggel.

„Az #uunifetapasta Finnországban a 2019-ben elnyerte az Év jelensége díjat” – mesélte Häyrinen. „Nem vagyok meglepve, hogy máshol is imádják. Tudom, mennyi potenciál van benne.”

Az étel maga rém egyszerű:

Egy sütőtálba löttyintsünk némi olíva olajat, adjunk hozzá sót, borsot, fokhagymát és koktélparadicsomokat. Aztán a tál közepére tegyünk egy egész kocka fetát, és az egészet toljuk 205 fokos sütőbe, nagyjából 35 percre.

Ha lejárt az idő, a rotyogó elegyhez keverjünk friss bazsalikomot, és előre kifőzött tésztát.

Ugyan néhányan csavartak egyet a recepten, és más fűszerekkel, zöldségekkel egészítették ki – vagy épp cserélték le – az eredeti hozzávalókat, de abban szinte mindenki egyetért, hogy az étel lelke a fetasajt. S mint ilyen, a trend hatására az Egyesült Államok némely vidékén eltűnt a boltok polcairól.

Hiánycikk lett


A Twitteren február közepe felé kezdtek megjelenni az első meghökkent és felháborodott bejegyzések, amikben az emberek fetát kerestek.

Egy felhasználó azt írta, hogy már a harmadik boltból jön ki úgy, hogy nem tud venni a sajtból.
Mások azt panaszolták, hogy muszáj volt improvizálniuk, és morzsolt fetával helyettesíteni az eredeti hozzávalót, mert sós lében eltett, tömbös sajtot egyszerűen sehol nem tudtak felhajtani.

„A boltban, ahová rendszerint járok, sehol egy árva feta, se bazsalikom! Gyűlölöm a TikTokot!” – dühöngött egy másik Twitterező.

A feta még nem valós hiánycikk, de hatalmas iránta a kereslet – legalábbis ez derült ki az Instacart adataiból. Az Instacart trendszakértője, Laurentia Romaniuk elmondta, hogy „feta” kifejezés jelen pillanatban az első helyen áll a piactér keresési listáján, de a top10-ben szerepel még a recept további két hozzávalója, a friss bazsalikom, és a koktélparadicsom is.

„Úgy hisszük, hogy az óriási keresletnövekedés legfőbb oka az, hogy a TikTokon megismert sült fetás tésztát a vásárlóink maguk is szeretnék otthon kipróbálni” – vélekedett a szakértő.

Addig is, amíg az új őrület csillapodik az USA-ban, mi örüljünk annak, hogy hozzánk ennyire még nem gyűrűzött be a dolog, és nálunk van feta, bazsalikom, és paradicsom is a polcokon. Mi itt értetlenül állunk, mi történik a világ másik felén, de nem vagyunk ezzel egyedül:

„Én már nem értem ezt a világot. Szomorú vagyok.

Szomorú azért, mert az embereknek a TikTokra van szükségük ahhoz, hogy kísérletezni kezdjenek az étellel. Hogy valakitől lássák: a hűtőben lévő dolgokat ki lehet venni, tepsibe tenni, megsütni és megenni. Miért gondolja ma mindenki azt, hogy a főzéshez mindenképpen kell egy recept?


Élvezzétek az ételt, játsszatok az ízekkel! Ha nincs feta, használj halloumit. Kísérletezz. Nem kell szóról szóra követni minden egyes utasítást” - írja az egész jelenségre reagálva egy amerikai olvasó is.