Hírek

A „Szellem a fazékból” műsora ezúttal a magyar gasztro-történelem legnagyobb főzőasszonyaival foglalkozik. Rézi nénivel, Poldi nénivel, Pervicsnével – akit Kálmán Imre zeneszerző Hollywoodba is magával vitt – és eme bejegyzés főszereplőjével, Bálónével, aki előbb Szegeden, majd Budapesten varázsolta el a nagyurakat, mágnásokat, írókat és színművészeket.



Bálóné egyszerre volt gondoskodó anya, nagymama, feleség és szakácsné, biztonságot és életerőt sugárzott, az „Újság” című szegedi napilap el is nevezte a főzőkanál költőjének. A főzőasszony maga íratta rá a szórólapjára: „Ami Blaháné a deszkákon, ami Dankó a vonóval, az Bálóné a fazék körül”.


Bálónét – már jóval a hatvanadik születésnapja után – felcsábították Budapestre. Több helyen próbálkozott, sokáig nem találta a helyét, végül a Ráday utca 57. szám alatt nyitott kisvendéglőt. Itt vert tanyát a híres Borsszem Jankó vicclap szerkesztősége, ide járt Tisza István, Teleki Sándor, a Csekonics grófok, Gárdonyi Géza. Mindenki, aki a gyomrát szerette.


Bálóné vendégkönyve pedig bevonult a történelembe. Csodálatos passzusok és versek jelentek meg benne, melyekből most – ezt bizonyítandó – szemezgetünk néhány gyöngyszemet.


Egy vicces műbírálat


A hadsereg nevében megvizsgáltam Bálóné kosztját és kitűnőnek találtam.


Budapest, 1916. március 17.


Höfer altábornagy távollétében W. egyéves önkéntes.


Verses áhítat (aláírás nélkül)


A Dunában van egy hal,


Úgy hívják, hogy harcsa,


Az Isten a Bálónét


Sokáig megtartsa.


Egy kétsoros dráma közepes helyesírással


Életemnek legszebb napja van ma,


Kis Ibikém üllt mellettem berugva.


Egyszerű, de igaz kétsoros


Igaz, hogy kitűnő volt a harcsa,


Éljen Bálóné Julcsa.


Igaz költészet


Más barna főkön, szőke főkön,


Lelkesül cifra színésznőkön,


Én felhevülve főttön, sülten,


Csak Bálónéért lelkesültem.


Az ismeretlen profi költő igazsága


Verset írtak ebb” a könyvbe


Mindenféle hólyagok,


S hogyha költő jött a boltba,


Nem verselt, csak jóllakott.


Aztán egyszer csak országos hírű lett Bálóné vendégkönyve. Egyik oldalán megtalálták ugyanis egymás alatt Friedrich István, Kéri Pál és Hüttner Sándor neveit. Friedrich miniszterelnök volt, majd hadügyminiszter. Kéri és Hüttner viszont vádlottak a Tisza István meggyilkolása kapcsán elindult perben.


Úgy tűnik, hogy valaki tudatosan hamisította bele Bálóné könyvébe a három nevet, hogy gyanúba keverje a volt miniszterelnököt.


Az ügy elindulásáról egy tanú így vallott:


Közvetlenül azután, hogy a „Szózatban” Friedrich István ellen egy támadó cikk jelent meg, lakótársam, Fest Fedor báró külügyi titkár közölte velem, hogy egy érdekes adat birtokába jutott, melyet Ulain dr. (ügyvéd, országgyűlési képviselő) felhasználhatna. Elmondotta, hogy Dénes Sándorné említette előtte, hogy a Bálóné vendéglőjében vacsorázott egy társasággal és az ottani emlékkönyvben lapozgattak. Dénes azé látta, hogy Friedrich neve együtt szerepel két olyan egyén nevével, akik a Tisza-perben vádlottak. A vendéglőben jelen volt két tiszt is, ezek is megnézték az emlékkönyvet, haragra lobbantak, mondván: az mégsem járja, hogy Magyarország hadügyminiszterének neve együtt szerepeljen a Tisza-per két vádlottjával. Erre a tisztek a két vádlott nevét kitörölték az emlékkönyvből. Én Zsilinszky Endrével közöltem értesülésemet, aki viszont Ulain doktorral közölte.


Elég gyorsan kiderült, hogy a beírt nevek hamisítványok. A félrevezető bizonyíték gyártásával egy Paksy nevű detektívet gyanúsítottak meg, akire nem sikerült rábizonyítani a tettet. Pedig szorongatták keményen, ahogy ez az „Új Nemzedék” című újság 1921. július 28-i számából kiderült:


Mikor értesült Bálóné emlékkönyvéről?


Paksy: Pontosan nem tudom, mikor értesültem erről. Talán két-három hónappal később, mint azt észrevették. Nagyságos elnök úr soha életemben a Bálóné emlékkönyvét nem láttam, csak most.


Elnök: Hát honnan tudja, hogy az a Bálóné könyve, amit most itt a kezembe vettem. Itt annyi könyv és irat, van, és épen erre mondja rá, hogy ez a Bálóné könyve? (Mozgolódás a védők padsorában).


Paksy: Ne tessék olyan hülyének tartani, hogy nem tudom a törvénykönyvet a Bálóné emlékkönyvétől megkülönböztetni.


Elnök: Figyelmeztetem, hogy tisztességesen viselkedjék, mert különben rögtön letartóztatom. Az utolsó kocsis is tisztességesebben viselkedne, nem pedig maga, aki itten magas származására és összeköttetéseire hivatkozik. Különben is megállapítom, hogy a Bálóné-féle emlékkönyvet csak most tudták beszerezni, az iratok között eddig nem is szerepelt, úgy hogy a felek nem is láthatták.


Paksy ezután részletesen elmondja a Bálóné-féle emlékkönyvvel kapcsolatosan észrevételeit és az írásszakértők véleményét igyekszik megcáfolni. A tárgyalás tart.


Végül senkit nem tudtak elítélni. Tisza István gyilkosait sem. Ahogy a Bálóné emlékkönyvének hamisítója is megúszta. A nevezetes zöld vendégkönyv pedig eltűnt és soha többet nem került elő.



Szellem a fazékból


A magyar történelem leghíresebb főzőasszonyai

Kossuth rádió

2022. 10. 29. 9:30


Lemaradt az adásról, semmi baj, a Mediaklikken visszahallgathatja.


Borítókép: Fortepan / Milkó





Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra