Hírek

MKO

2022. február 23.

hírek

Friss gasztrohírek röviden.

Édes a győzelem

Menyhárt Attila, a Four Seasons és a Kollázs vezető cukrásza nyerte meg a World Chocolate Masters közép-európai selejtezőjét, ezzel első magyarként kvalifikálta magát az október végén Párizsban megrendezésre kerülő döntőre.


A februári versenyen készítenie kellett egy friss napi desszertet fagyasztás nélküli technikával, egy maximum 5 kg-os csokoládészobrot (ezért a közönségdíjat is elhozta) és egy street food desszertet teljes egészében növényi összetevőkből.


A Cocoa snack elnevezésű desszert alkotóelemei: málna, sült kápia paprika, vegán étcsokoládé crémeux és sablé tészta (lásd a címlapunkon). A feladatok között volt egy maximum 12 g-os csokibonbon készítése is kétféle textúrával, E-számos összetevők nélkül.

Nagy visszatérők

Két legendás étterem tér vissza a főváros kínálatába. Az egyik a Gerlóczy Kávéház, amely két év után februártól fogad újra vendégeket. A konyhafőnök a Borimami egykori séfje, Nagy Attila, aki a hagyományos magyaros ételeket egy-egy csavarral tálalja. Jó hír a fine dining rajongóinak, hogy a Ráday utcában lévő Costes március második felében egy alapos felújítás után indul újra. Az étterem chef patronja Rácz Jenő lesz, a mindennapokban pedig Koppány Levente garantálja a minőséget.

Hajrá, magyarok!

2022-BEN, hat évvel az első budapesti Bocuse d’Or Europe után ismét a magyar főváros ad ott hont a világ legrangosabb szakácsversenyének, azon belül is az európai döntőnek. A március 23–24-én a Hungexpón zajló eseményen Európa legjobb séfjei mérik össze tudásukat, és a 24 fős zsűri előtt dől el, kik vehetnek részt Európából a lyoni világdöntőn. Magyarországot Dalnoki Bence, a Michelin-csillagos Stand Étterem sous chefje kép viseli, commis-ja (segédje), Nyikos Patrik kíséretében. A csapatoknak két ételt kell bemutatniuk. A hústál esetében a kötelező alapanyagok listáján az őz, a kacsamáj, a tejföl és a túró szerepel. A tányértéma kötelező alapanyaga a burgonya, amelynek főszereplésével vegetáriánus meleg ételt kell készíteniük a csapatoknak.


Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra