Hírek

Orbán Szilvia

2021. április 5.

sör , kenyér , pékség , sörfőzde , Németország , koronavírus

Leleményesség a legjavából: egy német sörfőzde közel 5700 liter sört mentett meg az enyészettől.

A düsseldorfi Füchschen Sörfőzde raktáraiban hónapok óta literszámra álltak – a koronavírus-járvány miatti korlátozások bevezetése okán – eladatlan Altbier-palackok. Félő volt, hogy a finom és híres ital a gyártóra romlik, de az utolsó pillanatban megszületett a mentő ötlet, írja a FoodAndWine. A hírek szerint a sörfőzde szövetkezett a helyi pékségekkel, és a kényszerszülte, közös termék rövid időn belül a környék kedvence lett.


A történet ott kezdődött, hogy a lejárathoz közelítő, csaknem 6000 literes sörkészletet az 1908 óta működő, patinás családi főzde szétküldte a helyi pékségekbe azzal, hogy azok víz helyett most inkább a remek sört használják a pékáruk tésztájához. A receptet a pékmesterekre bízták.

„Óriási szégyen lett volna, ha ezt a kiváló sört ki kellett volna öntenünk" - magyarázta a sörfőzdét vezető Peter König az AP-nek. „Egyszer csak felmerült az ötlet, hogy miért nem használjuk fel mondjuk kenyérsütéshez, a sima víz helyett?

Szerintem csodálatos, hogy ez a két, kézműves ágazat így összefogott!”


A sörrel készített kenyér már kapható is közel tucatnyi, düsseldorfi pékségben – ráadásként pedig minden egyes veknihez jár egy ingyen palack Altbier is.

A nem várt népszerűség állítólag akkora, hogy országszerte érdeklődnek a pékáru iránt; sokan kérik például, hogy postázzanak egy-két kenyeret a számukra.


A sörös kenyér egy olyan időszakban hozta újra össze kicsit az embereket, amikor a korlátozások miatt a szociális kapcsolatok hónapok óta csak vegetáltak. A németek abban bíznak, hogy enyhíthetnek a szigorú előírásokon, bár nemrég Angela Merkel még további szigorításokat tervezett az újabb Covid-hullám miatt: tervei szerint a korlátozások az egész húsvéti időszakban tartottak volna, sőt, az ünnep körüli 5 napos időintervallumban még az élelmiszerboltok sem nyitottak volna ki. A tervezet hatalmas ellenállásba ütközött, így egyelőre elvetették.

A német közegészségügyi intézet jelentése szerint Németországban a pandémia cikkünk megszületéséig 2,7 millió megfertőződésért és legalább 75 ezer halálesetért felelős.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra