Hírek

Orbán Szilvia

2022. június 22.

Szomorú vég: először elvontatták, majd elsüllyedt Hongkong egyik jellegzetes látványossága, az óriási Jumbo Kingdom étterem.

2020 márciusában Hongkong egyik jelképe, a Jumbo Kingdom étteremhajó rövid üzenetet posztolt a közösségi médiában:

„Március 3-án – tekintettel a jelenlegi helyzetre, és annak hatásaira – a Jumbo Kingdom további intézkedésig felfüggeszti a működését” – írták a koronavírus-járvány idején.

Akkor még nem sejthettük, hogy ezzel az egymondatos bejelentéssel egy 44 éves történet ért szívfacsaró véget.

A Jumbo Floating Restaurant – amelyet a szomszédos Tai Pak étteremmel együtt csak Jumbo Kingdom néven emlegettek – ugyanis azóta sem nyitott újra. Az egykor csodás napokat megélt vendéglátóhely nem csak a helyiek kedvence volt, hanem turisták ezreit, sőt, koronás főket is fogadott.

Az Aberdeen Harborban már két éve üresen álló hajóért aztán a múlt héten vontatóhajók jöttek, és az óriási, lebegő éttermet elvontatták – egy meg nem nevezett, ismeretlen helyre. A Jumbo Kingdom üresen tátongó helye persze azonnal felkeltette a helyiek és a turisták érdeklődését, azonban a South China Morning Post kérdését az étterem kommunikációját bonyolító PR-ügynökség visszautasította, így

semmilyen hiteles információ nem volt arról, hogy pontosan hová is tűnik az étteremlegenda.



„Hatalmas megtiszteltetés a számunkra, hogy az évek során annyi gyönyörű, kollektív emléken osztozhattunk helyi és külföldi látogatóinkkal. Tisztelettel köszönjük a szeretetet és a törődést” – áll a Brunswick Group által kiadott közleményben.

Jumbo Kingdom történelem

A Jumbo Floating Restaurant 1976 óta volt Hong Kong egyik látványossága. Az éttermet egy milliárdos kaszinómágnás, Stanley Ho nyitotta 46 éve, és a háromemeletes, csaknem 80 méter hosszú, 4200 négyzetméteres hajó felújítása és bebútorozása az információk szerint több mint 30 millió hongkongi dollárba (majdnem 1,5 milliárd forintba) került.

A munkálatok eredetileg még 1971-ben indultak, de a megnyitás előtt kitört hatalmas tűzvész – amelynek 34 halálos áldozata és 43 sebesültje volt – jelentősen kitolta a megnyitás dátumát. A kiégett hajót ekkor vette meg Ho.

A vörös-aranyban pompázó, sárkányokkal és pagodákkal díszített étterem egyszerre akár 2300 vendéget is képes volt fogadni, köztük olyan celebritásokat is, mint például II. Erzsébet brit uralkodó, Jimmy Carter egykori amerikai elnök, a focilegenda Pelé, vagy a mozisztár Tom Cruise és Chow Yun-fat. Érdekesség, hogy az étterem szolgáltatta több mozifilm helyszínét is.

A Jumbo többek között feltűnik Bruce Lee, Jackie Chan és Pierce Brosnan egy-egy filmjében, egy James Bond történetben, illetve – ironikus módon – a világjárvány témájú, világsztárokkal telepakolt Fertőzés (Contagion) című mozi egyik jelenetében is.


A Jumbo az elmúlt 40 év során a hongkongi látogatások kihagyhatatlan célállomása lett. A vendégeket a kikötői sétányról induló, ingyenes kishajók szállították az étterembe.

„Persze, itt mindig rengeteg a turista, de ha élvezzük néha az efféle feltűnő látványosságokat is, akkor mindenképp itt a mi helyünk is” – áll az AFAR hongkongi útikalauzában, amely leginkább talán a hely „kápráztató” császári dizájnját méltatja.

A Lonely Planet is hasonlóképp jellemzete a két éttermet: „annyira giccses, hogy már menő”, írták.

2020-as bezárása óta a Jumbo a becslések szerint körülbelül 100 millió hongkongi dolláros költséget termelt. Az éttermek tulajdonosa, az Aberdeen Restaurant Enterprises azt nyilatkozta, hogy a szomorú döntést megelőzően, több mint egy tucat vállalatot és szervezetet kerestek meg vételi, pontosabban adományozási ajánlattal, de mindenki elutasította őket, főként a tetemes fenntartási költségekre hivatkozva.

Az elvontatás napján összegyűlt helyiek egy csoportja búcsúztatta a kikötőből lassan kiúszó, méltóságteljes étteremóriást.

„Rettentő fájdalmas ezt végignézni. Nagy veszteség ez Hongkongnak, egy szimbólumunk veszett oda”

– nyilatkozta szomorúan az egyikük a South China Morning Postnak.

Méltatlan befejezés

A történet aztán még ennél is tragikusabb véget ért: az Aberdeen Restaurant Enterprises hétfőn közleményt adott ki, miszerint

a Jumbo Kingdom hullámsírba veszett,

miután a Délkínai-tengeren, a Paracel-szigetek közelében „kedvezőtlen viszonyok” közé került, és felborult.

A CNN úgy tudja, hogy a hajó több mint 1000 méterre süllyedt, ami a közlemény szerint a mentési munkálatokat „extrém módon megnehezíti”. A vállalat kiemeli, hogy megdöbbent a baleset hírén, és jelenleg a vontatócéggel együtt dolgozva gyűjti az információkat az esetről. Az már biztos, hogy a legénység tagjai nem sérültek meg.

Tegnap a hongkongi kormány felkérte a tulajdonost, hogy jelentse, miképp történhetett a baleset, miközben egyre többen követelik, hogy átfogó vizsgálat induljon az elsüllyedés körülményeiről.

A szomorú hír futótűzként terjedt a neten is; az általános reakció a döbbenet és a szörnyülködés – a legtöbben a hongkongi szimbólum méltatlan pusztulását fájlalják. Az emberek rajzokkal, festményekkel, emlékek felidézésével, és szeretetteljes üzenetekkel búcsúznak az étteremtől.



A Harmadik Oldal nevű politikai párt az eset kapcsán a kormányt és az étterem menedzsmentjét azzal vádolja, hogy közvetve ők okozták a hongkongi emberek kollektív emlékezetéhez tartozó hajó vesztét, olvasható a CNN cikkében. Mások a süllyedő hajó szomorú történetében Hongkong szerencséjének sötét metaforáját látják, tekintve, hogy a város a járványhelyzet miatt nagyrészt még mindig nem látogatható, és a politikai helyzet is meglehetősen zűrzavaros.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra