Hírek

Gonda Mariann

2021. március 26.

húsvét , csokoládé , párizs , francia , húsvéti tojás

A francia csokoládékészítők számára a húsvét az év legfontosabb eseménye, ez az időszak biztosítja bevételük mintegy 30 százalékát. Pedig nem is szokás a locsolkodás.

Húsvét vasárnap reggelén a gyerekek izgatottan keresik a csokitojásokat a kertben, vagy jobb híján a lakásban. De

viszonylag ritka az olyan szerencsés, akinek a kosarába dizájner csokitojás kerül.

Azt a felnőttek maguknak tartogatják. Egy vérbeli, gasztronómiai kultúrájára büszke francia, ha anyagi lehetőségei engedik, saját magának vagy ajándékba kizárólag kézműves csokoládét vásárol, amelynek legalább akkora jelentőséget tulajdonít, mint az ünnepi menühöz gondosan kiválasztott bornak. Neves cukrászdában szerzi be, ha kell, előre megrendeli, és nem sajnál rá akár 40-50 eurót vagy még többet kifizetni.


Ne legyünk igazságtalanok: természetesen kaphatnak belőle a gyerekek is.

De egy-egy ilyen műalkotást degusztálni illik, csodálni művészi kidolgozottságát, elemezni összetételét, falatonként kiélvezni ízeit, selymességét.

Tévé előtti nassoláshoz válasszunk mást.

Harmonikus, ovális formája révén és a születés metaforájaként a tojás inspirációk kiapadhatatlan forrása, számtalan asszociációs lehetőséggel. Visszatérő motívum a belsejében rejlő meglepetés, mint a valódi tojásnál, fel kell törnünk a héját, hogy megtudjuk, mi van benne.

Mint minden évben, idén is két irányzat különül el markánsan egymástól: a klasszikus formavilágé és a szabályoknak fittyet hányó, szabadon szárnyaló fantáziáé. Mindre jellemző azonban a végletekig kidolgozott esztétikum és a kompromisszumot nem ismerő alapanyag választás.

Lássuk hát a 2021-es luxustojás felhozatalt! 


Michael Bartocetti (Hotel George V) “Signature” tojása 65 százalékos venezuelai csokoládéból készült, héja alatt piemonti mogyoróból készült pralinét, sós karamellt és karamellizált mogyorószemeket rejt.


David Bizet (Hotel Peninsula) “Origines” nevű húsvéti tojása a csokoládé eredetére utalva egy pörkölt kakaóbab formáját ölti. A 75 centis, kézzel formázott monumentális alkotás héja 72 százalékos venezuelai Araguani csokoládéból készül, a belsejében karamellizált kakaótöretet és kakaóbab formájú trüffeleket találunk, csokoládé, sós-szezámos és tejkaramellás ízekben.


Maxence Barbot (Shangria-La Hotel) “The Vanilla Egg” névre hallgató 1 kilós mesterművében a talapzat 70 százalékos panamai Delotira csokoládé, az élethű vaníliarudak összetevői pedig mandula-pekándió praliné, puffasztott amaránt, vanília és fleur de sel. A tejcsokoládé tojás egy másikat is rejt magában, amelynek étcsokoládéval bevont, vaníliás pillecukor burka egy lágy vaníliás mandula-pekándió pralinét ölel körül.


Jimmy Mornet (Park Hyatt Paris Vendôme) "Alphonso" csokitojásának a neve a legismertebb, Indiából származó mangófélére utal. Az 1 kilós sárga, zöld és piros velúrbevonattal ellátott étcsokoládé burok 150 grammnyi csokoládé-mangó trüffelt és csokoládé-praliné harangokat rejt.


Matthieu Carlint (Hôtel de Crillon) a szálloda híres autókülönlegessége, egy 1973-as Citroën DS Pallas inspirálta, amely gyakran látható a hotel főbejárata előtt. Filmbe illő jelenetet sikerült csokoládéból megalkotnia: mint egy falat áttörve robban ki a tojásból az autó, körülötte a Concorde tér macskaköveit mintázó szögletes trüffelekkel, belsejében pedig praliné tojásokkal.


Nicolas Guércio (Hotel Lutétia) hasonló tematikát választott az idei kollekcióhoz: a Saint-Germain-des-Prés kerületben található nagy múltú szálloda a párizsi kocsikázások kedvelt útvonalán fekszik, fennállásának 111 éve alatt autócsodák ezrei hajtottak el előtte.

A gömbölyded vörös versenyautó (a rajta lévő 45-ös szám a hotel címére utal) tojásfejű pilótát kapott, sisakkal, szemüveggel és jókora kipödört bajusszal. At étcsokoládé burokban mogyoró-mandula praliné töltelék és egész mogyorók rejtőznek.


François Perret (Hotel Ritz) idei tojásai kívülről befelé haladva meringue, pisztácia, pillecukor és csokoládé rétegekből épülnek egymásra. A különböző variációkban a pisztáciát kókusz, mogyoró, kakaóbab, illetve rózsaszín cukrozott mandula helyettesíti, a legbelső réteg pedig íztől függően ét-, tej- vagy fehércsokoládé.


Philippe Conticini "Explosion Gourmandise" tojása valósággal felrobbantja az ízlelőbimbókat. A 80 deka tömény nyalánkságban a tejcsokoládé és a praliné dominál, amit gazdag mandula és mogyoró gianduja egészít ki.


Nina Métayer “Bimbó” névre keresztelt alkotása a természet ébredését ünnepli. A 10 darab 72 százalékos étcsokoládé szirom lefejtése után jutunk hozzá a bimbó szívébe rejtett karamellizált mogyoróhoz és pekándióhoz, ropogós pralinéhoz.


Yann Couvreur a tőle megszokott rókamotívummal díszíti húsvéti óriástojását, amely ét-, tej-, fehér- és dulcey csokoládéba mártott mogyorópraliné bonbonokkal van töltve.


Az Hugo & Victor csokitojásai aligha lehetnének élethűbbek: az olasz mogyoróból készült pralinét csokoládéval bélelt valódi tojáshéjba töltötték! Fogyasztani is úgy javasolják, mint egy főtt tojást: egy kemény felületen görgetve törjük össze a héját és hámozzuk meg!


Jean-Paul Hévin “Arne” 68 százalékos étcsokoládéból készült tojása Arne Jacobsen híres dizájnfotelének adaptációja.

Nicolas Cloiseau (La Maison du Chocolat) ufótojása nem kevesebb, mint 7,3 kiló földöntúli gyönyör, de meg kell jegyezzük, hogy az ára is csillagászati: 1500 eurót kell kiperkálni érte.

És hogy ezért mit kapnánk? Egy félméter magas és ugyanilyen széles, repülő csészealjat formázó étcsokoládétojást, benne egy tejcsokoládé kabinnal, 3 tagú legénységgel, 50 apró pralinétojással. A 10 darabos limitált széria teljes egészében kézzel készült, aprólékos, minden részletre kiterjedő kidolgozottságát, a munka folyamatát az alábbi videó mutatja be:

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra