Hírek

MTI

2020. április 23.

A koronavírus okozta válság által leginkább sújtott mezőgazdasági és élelmiszerpiacok támogatása céljából újabb rendkívüli intézkedéseket terjesztett elő az Európai Bizottság .

A bejelentett rendkívüli intézkedések közé tartozik a magántárolási támogatás tej- és húsipari termékek esetében, amely lehetővé fogja tenni, hogy az érintett termékeket legalább 2-3 és legfeljebb 5-6 hónapra ideiglenesen kivonják a piacról.


A javaslat rugalmasságot biztosít a piactámogatási programok végrehajtásában a bor, a gyümölcs és zöldség, az olívaolaj, a méhészeti termékek, valamint az Európai Unió iskolagyümölcs-, iskolazöldség- és iskolatejprogramja esetében, aminek köszönhetően a források elosztását a válságkezelésnek lehet alárendelni.


Kivételes jelleggel bizonyos eltérést engedélyez uniós versenyszabályoktól a tej-, a virág- és a burgonyaágazat esetében, ami lehetővé teszi a gazdasági szereplők számára, hogy önszervező piaci intézkedéseket fogadjanak el. Ez azt jelenti, hogy az említett ágazatok közös intézkedéseket hozhatnak a piac stabilizálása érdekében.

Az Európai Bizottság azt szeretné, hogy ezeket az intézkedéseket még április vége előtt elfogadják.

Az Európai Bizottság április közepén fogadott el mezőgazdasági termelőket támogató intézkedéseket, amelyek szerint egyebek mellett a gazdálkodók pénzállományának növelése érdekében 50 százalékról 70 százalékra fogják emelni a közvetlen kifizetések, és 75 százalékról 85 százalékra a vidékfejlesztési kifizetések előlegeit.


A további rugalmasság érdekében a tagállamok már a helyszíni ellenőrzések elvégzése előtt kifizethetik ezeket a mezőgazdasági termelőknek. Az intézkedés a személyes jelenlétet igénylő helyszíni ellenőrzéseket is csökkenti a közös agrárpolitika által támogatott beruházások esetében.

A közös agrárpolitika (Kap) szabályok fokozott rugalmasságának célja a gazdálkodók és a nemzeti közigazgatás adminisztratív terheinek enyhítése.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra