Hírek

Orbán Szilvia

2021. június 9.

A kanadai Quebec tartományban nem hagyták jóvá a misebortermelést, az italt még a vallásos termékeket árusító boltokból is eltávolították.

Az utóbbi 100 évben, ha valaki vallásos termékeket – ornátust, szenteltvíz tartót, szent ostyát – keresett, Montreal egyik ismert, patinás helye volt a Bertrand, Boucher, Bélanger. Épp ezért hatalmas megrökönyödést váltott ki, amikor a városi rendőrség megjelent az üzletben, és egy végzésre hivatkozva közölte a dolgozókkal, hogy illegálisan birtokolnak alkoholt.


A Catholic News Service információi szerint a rendőrök nem csak az említett boltban foglalták le a misebort, de két másik, helyi, vallásos termékeket áruló üzletben is.

A Quebec Városi Rendőrkapitányság szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a misebort azért vitték el, mert egy nyomozás során kiderült, hogy azt illegálisan importálták más kanadai tartományokból. Az indok szerint Quebec Alkoholos Italok Hatósága (SAQ) nem engedélyezi olyan termékek importját, amit ő maga nem árusít, és mivel az üzletekben talált borokat nem listázták a SAQ készletében, nem is engedélyezhették.

„Ez az ügy már legalább 40 éve megoldatlan” – nyilatkozta az egyik vallásos üzlet vezetője és társtulajdonosa, Jacques Laroche. „1997-ben misebor engedélyért is folyamodtunk, de a kérelmünket elutasították. Más megoldást kellett találnunk.”

A katolikus egyház feltételeinek megfelelő, misebor „minőségű” borokat pillanatnyilag nem készítenek Quebec tartományban, így az egyház azt többnyire Kaliforniából importálja New Brunswick és Ontario tartományokba, majd onnan kerülnek át Quebec-be.


„A fő raktárunk New Brunswickban van” – magyarázza Laroche. „A nálunk kapható misebort onnan importáljuk. Fogyasztási adót fizetünk. Van rá engedélyünk is. Az egész legális, transzparens.”

Az üzlettulajdonos arra is célzott, hogy a SAQ részéről tapasztalt notórius ellenállás az engedélyeztetés, az importálás és az eladás témájában sérti a vallásszabadságot.

„Nem értem, mi ezzel a céljuk. Csak azt tudom, hogy a magatartásukkal csak problémákat okoznak és beavatkoznak az alapvető jogainkba”

– ecsetelte. „Jelenleg a Quebec-ben működő egyházközösségek egyáltalán nem rendelkeznek a szertartásokon felhasználható miseborral.”


A SAQ szóvivője a kialakult helyzet kapcsán elmondta, hogy jelenleg épp a saját készleteiket vizsgálják, van-e raktáron olyan bor, ami megfelel a katolikus egyház sztenderdjének, vagyis „szőlőből készül, tiszta, egészséges, semmi mással nem kevert, kizárólag csak vízzel, és nem készíthető belőle ecet. Összességében pedig érvényes az alapszabály, hogy tilos olyan bort használni, aminek kétes az eredete vagy a hitelessége.”

Eközben a tartomány bortermelő közössége is megoldásra törekszik. Úgy tudni, hogy idén januárban a La Prairie-beli Vignoble Vertefeulille borászat nyújtott be kérelmet, hogy az egyik fehérbora megkapja a misebor minősítést. Ha ezt az engedélyt megadja a SAQ, 2015 óta ez a bor lesz az első, Quebec tartományban készített, vallási célokra felhasználható bor.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra