Hírek

Orbán Szilvia

2020. május 6.

koffeines víz

Egy Kentucky államban praktizáló orvos fejéből pattant ki az ötlet.

Sokszor vagyunk úgy, hogy jó lenne egy kis energia utánpótlás, ami egyben a szomjunkat is enyhíti, de nem szívesen nyúlunk az energiaitalokhoz. Dr. John Mitell, Louisville-i orvos is így lehetett ezzel, amikor kitalálta Phocus nevű italát, ami lényegében szénsavas víz – egy kis koffein-lökettel, írja a FoodBeast.



Az innovatív ital jelenleg az egyetlen olyan víz a világon, amely zöld teából kivont természetes koffeinnel és L-teaninnal gazdagított. A termék honlapja szerint a szemnek is tetszetős dobozokba csomagolt, egészséges innivalót öt ízben dobták piacra, így kapható natúr, grapefruitos, vérnarancsos, őszibarackos, uborkás, illetve yuzu-lime-os változatban is.



Az ital természetes koffeintartalmát teából nyerik. Minden üdítős doboz 75 mg koffeint tartalmaz, amelyet a zöld tea koffeinmentesítése során vonnak ki a növényből.

A szintén teából származó aminosav, az L-teanin jótékony hatásait tekintve egy igazi jolly joker a szervezetnek.
• ellazít: nyugtatja az idegrendszert, jelentősen javítja az alvásminőséget, miközben nem bágyaszt, és segít a depressziós és ADHD-s tünetek enyítésében
• csökkenti a stresszt: feszültség- és szorongásoldó
• javítja a figyelmet: jótékonyan hat a koncentrációra, csökkenti a stresszhormon szintjét, így megelőzi a memória és a tanulási képességek romlását, növeli a figyelem időtartamát
• erősíti az immunrendszert: a fizikai aktivitás vagy stressz hatására megnövekedő kortizol szintjét csökkenti, ezáltal erősíti a szervezet védekezőképességét
• segít a testsúly fenntartásában: támogatja a zsírfelhalmozódás csökkentését, illetve a stressz csökkentésén és az alvásminőség javításán keresztül közvetetten is segíti az egészséges étrend könnyebb betartását.



Az ital megálmodója, Dr. Mitell állítólag igazi üdítő- és energiaital rajongó, aki azonban nem akart pácienseinek rossz példát mutatni, illetve úgy érezte, hogy a hitelességén is csorba esne, ha – egy képzavarral élve – bort inna és vizet prédikálna.



A koffeines víz egyébként kóser, vegán, gluténmentes, nem tartalmaz tejszármazékokat, génkezelt hozzávalókat, de cukrot, édesítőszert és szénhidrátot sem. Persze kalóriatartalma sincs, viszont minden egyes, 3,5 decis üdítős doboz annyi koffeint tartalmaz, mint egy átlagos, 2,4 decis pohár hosszúkávé. Palackonként 640-900 forintnak megfelelő áron árulják, de a 12-es pakk ára kedvezményesen 22 dollár, azaz kb. 7100 forint.