Hírek

Orbán Szilvia

2021. december 13.

juharszirup , Kanada , Quebec , Vermont , USA , vésztartalék , áruhiány

Akkora a hiány, hogy évek óta először hozzá kellett nyúlni a tartalékolt készlethez Kanadában.

Van néhány árucikk, ami esetében egyszerűen nem engedhetjük meg, hogy ne legyen valamennyi tartalékunk. Senki nem szeretne egy reggel arra ébredni, hogy hirtelen az égvilágon sehol sem kapható liszt vagy olaj. De vésztartalékot egyébként nem csak a legalapvetőbb termékekből tartanak fent: az egyes országok, vagy akár nemzetközi szervezetek, rengetegféle élelmiszert raktároznak el a nehezebb időszakokra. Csak érdekességképpen, a nagyvilágban léteznek például sajt, pezsgő, de még bacon vagy juharszirup tartalékkészletek is.



A juharszirup-termelők először júniusban fújtak riadót, amikor már látszott, hogy az Egyesült Államok szirup fellegvára, Vermont, a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt alulteljesíti a várt hozamot.



Most pedig arról érkezett hír, hogy a világ elsőszámú juharszirup-termelő régiója, a kanadai Quebec tartomány nem tudja kiszolgálni a termék iránti keresletet, ezért vésztartalékai megnyitására kényszerült.

A Quebec Maple Syrup Producers nevű szervezet – amelyet a Bloomberg

üzleti site egyszerűen csak a juharszirup OPEC-jének titulált, tekintve, hogy ez a tömörülés tartja kézben a világ össztermelésének több mint 70 százalékát – tájékoztatása szerint raktáraikból mintegy 23 ezer tonna szirupot bocsátanak most piacra, ami 2008 óta a legnagyobb ilyen készletfelszabadítás.

Ráadásul már évek óta nem volt példa arra, hogy hozzá kelljen nyúlni a vésztartalékhoz.


Az áruhiány oka Kanadában is ugyanaz, mint Vermontban: ott is

a hasonlóan kedvezőtlen időjárás rovására írják a mintegy 24 százalékos termelésbeli visszaesést – miközben a juharszirup iránti kereslet az elmúlt időszakban még növekedett is.


Így készül(t) a juharszirup régen és most:


„A mi esetünkben a világjárvány még segített is némiképp, hiszen az emberek jóval több időt töltöttek, illetve sokkal többet főztek otthon, és ehhez elsősorban a helyi termékeket keresték” – magyarázta a szervezet szóvivője, Helene Normandin. „Az viszont világos, hogy jóval több juharszirupot kell előállítanunk… A vésztartalék azért van, hogy bebiztosítsuk: mindig képesek leszünk kiszolgálni az igényeket.”

A termelői szövetség máris a megoldáson dolgozik. Úgy tudni, hogy

további 7 millió csap kihelyezését tervezik, amelyekkel, a reményeik szerint orvosolható lesz a megnövekedett kereslet kiszolgálása.

Vermontban is ez tűnik a járható útnak, és már látható, hogy a kirakott csapok száma az USA-tagállamban is folyamatosan emelkedik, hogy a termelők lépést tarthassanak az egyre fokozódó vásárlói igényekkel.



A helyzet tehát komoly, de pánikra nincs ok; a világ palacsintarajongói egyelőre megnyugodhatnak.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra