Hírek

MKO, kép: Zirig Árpád

2021. szeptember 6.

chaine des rotisseurs

Már csak néhány hét van hátra a világ egyik leghíresebb séfversenyéig, a Chaine des Rotisseurs-ig. A gasztronómiai világszervezet 2021. szeptember 25-én, szombaton, Párizsban rendezi meg az Ifjúsági Szakács Világbajnokságot, amelyen idén két magyar is indul. A tatai Platán étteremben megtartott bemutatkozásukon jártunk.

Mivel a koronavírus miatt a tavalyi összecsapás elmaradt, ezért idén két csoportban indulnak a szakemberek: a tavalyi és az idei országos magyar bajnok, Lendvai Levente (Arany Kaviár Étterem – 2020-as csoport) és Szabó Kevin (Platán Restaurant & Café – 2021-es csoport) képviselik Magyarországot.

Mi a verseny lényege?

A Chaine des Rotisseurs Nemzetközi Gasztronómiai Egyesület 80 országban, közel 21 000 taggal rendelkezik. A nemzeti válogatókon és nemzetközi versenyen évről évre 27 év alatti ifjú szakácstehetségek indulhatnak: az Ifjúsági Szakács Világbajnokság lényege, hogy

a versenyzők nem egy alaposan begyakorolt menüsort készítenek,

hanem a fogadó ország kiváló minőségű alapanyagaiból összeállított, és csak a verseny kezdetekor bemutatott „meglepetés kosár" (black box) tartalmának felhasználásával alkotnak önállóan, egy-egy 3 fogásból álló, 4 adagban elkészített menüsort.

A Világbajnokság nemzetközi zsűrijében (mint kóstoló zsűritag) Kovács Lázár (Lázár Chef) Conseiller Culinaire, a nemzeti versenyek Technikai Igazgatója, valamint Barka Áron Officier Maitre Rotisseur fog részt venni. 2021. szeptember 25-én, szombaton Párizsban párhuzamosan fog zajlani a 2020-as és 2021-es Világbajnokság, így Magyarországnak dupla esélye van a jó szereplésre.

Kik ezek a fiúk?

A 2020-as nemzeti verseny győzteseként Lendvai Levente, az Arany Kaviár Étterem séfje fogja képviselni Magyarországot. Szakmai gyakorlatát az Alabárdos Étteremben töltötte, Bicsár Attila irányítása alatt. Két és fél év után jelentkezett az Arany Kaviár Étterembe, ahol ma már Kanász László séf helyettese. Három évvel ezelőtt Garai Ádám felkérte, hogy segítse a magyar Bocuse d'Or döntőjében, amely hatalmas élményt és tanulási lehetőséget jelentett számára.

A 2021-as nemzeti verseny győzteseként Szabó Kevin, a Platán Restaurant & Café séfje fogja képviselni Magyarországot. Mindössze 21 évesen commis-ként már Széll Tamás mellett főzött a Bocuse d'Or világversenyen, amelyen a negyedik helyet szerezték meg. A Platánban Pesti István Michelin-csillagos séf mellett dolgozik, fő feladata elsősorban a húsok és halak készítése.