Hírek

Orbán Szilvia

2022. június 5.

Duolingo , nyelvtanulás , Pittsburgh , Duo’s Taqueria , Luis von Ahn

Az egyik legismertebb nyelvtanuló applikáció, a Duolingo most éttermet nyit.

A mobilapp, amit letöltöttél, hogy a karantén idején megtanulj mandarinul, érdekes koncepciójú éttermet nyit a pennsylvaniai Pittsburgh-ben, ahol a Duolingo főhadiszállása is található, írta meg nemrég a Next Pittsburgh.

A bejelentés elég meglepő: nem igen volt még arra precedens, hogy egy oktatási profilú mobilalkalmazás arra vállalkozott volna, hogy beszálljon a vendéglátó ágazatba. Talán, ha utazási ügynökséget nyitnak, kevésbé hökkentünk volna meg… de éttermet nyitni? A BBC azonban már korábban is írt arról, hogy a Duolingo vezére és társalapítója,

Luis von Ahn mindig is híve volt a határok feszegetésének, így régóta fontolgatta már a sikeres applikáción kívüli üzleti lehetőségeket.

Guatemalaiként von Ahn már gyerekkorában megtanulta, mekkora érték a kétnyelvűség, amikor a szülei angol nyelven oktató magániskolába íratták. Aztán elkezdte érdekelni az informatika is, így később a Pittsburgh-i Carnegie Mellon ezirányú képzését választotta.



Von Ahn fiatalon elnyerte a MacArhur kiváló koponyáknak járó pénzdíját is, majd idővel multimilliárdos lett,


aztán két cégét eladta a Google-nek. Ezek után persze rögtön árnyaltabb a kép, és sokkal könnyebben elhisszük, hogy ha von Ahn cége oktatási profilú éttermet akar nyitni, az valóban működni fog.

„Az egész azzal kezdődött, hogy valami olyasmit szerettem volna létrehozni, ami mindenki számára egyenlő hozzáférést biztosít az oktatáshoz” – nyilatkozta von Ahn a Duolingo indulásával kapcsolatban a BBC-nek 2020-ban. „Azért koncentráltam a nyelvekre, mert gyerekként azt láttam, hogy körülöttem mindenki angolul szeretne tanulni.”

A Next Pittsburgh úgy tudja, hogy von Ahn különleges koncepciójú étterme, a főként tacót áruló Duo’s Taqueria júniusban nyitja meg kapuit. Az étterem – bár a Duolingo az alapító – a hírek szerint az applikációtól függetlenül működik majd, és a vendéglátóhely konyhafőnöke, Marcella Ogrodnik természetesen elsősorban az ételekre fókuszál.



Az viszont

elvitathatatlan lesz, hogy a Taqueria és a Duolingo édestestvérek: a rendeléskor a vendég kap majd ugyanis egy spanyol nyelvi tesztet – persze a Duolingo kiterjedt tananyagából ollózva – és ha az éhes nyelvgyakorló sikerrel veszi a „spanyol kihívást”, 10-20 százalékos kedvezményben, illetve ingyen finomságokban részesül.

„A célunk az volt, hogy visszaadjunk valamennyit annak a városnak, aminek annyi mindent köszönhetünk” – fogalmazott a Duolingo vezető élménydizájnere. „Meg akartuk mutatni az embereknek, hogy a nyelvtanulás lehet jó móka is, és hogy érdemes jól teljesíteni, mert van jutalom.”



Persze nem akkora, mint von Ahn esetében, akinek vállalatát tavaly több mint négymilliárd dollárra értékelte az Inc, teszi hozzá a Mashed. De ha már el kell kezdeni valahol, ez a Pittsburgh-i taqueria elég jó helynek ígérkezik.

Legújabb magazin számunk!

Megnézem Szeretnék előfizetni a magazinra