Hírek

S. N.

2021. szeptember 29.

A szőlész-borász egyetemi hallgatók november 15-ig adhatnak be pályázatot az egymillió forintos Jövő Borásza Ösztöndíjra.

A Jövő Borásza Ösztöndíjat szőlész-borász hallgatóknak írja ki évről évre a Borászok Borásza díjat gondozó Vinum Praemium Alapítvány. Eddig már öt hallgató nyerte el ezt a pályázatot, ami komoly szakmai tapasztalatszerzési lehetőség és életre szóló élmény. A vírushelyzet miatti korlátozások a szakmai utak átszervezését és magukkal hozták, de

az eddigi nyertesek közül ketten már el tudtak menni külföldi szakmai útra: az egyikük a Cardinale borászatnál (Oakville, Napa Valley, USA), másikuk pedig Új-Zélandon, a Marlborough borvidéken, Blegheimben, a Kim Crawford borászatnál töltötte szakmai gyakorlatát.

Képes beszámolójuk elérhető a díj weboldalán.

Az Ösztöndíjprogram szakmai vezetője Nyitrainé dr. Sárdy Diána Ágnes (egyetemi docens, dékán, PhD, Szent István Egyetem, Kertészettudományi Kar, Borászati Tanszék) javaslatára idén eközül a három téma közül választhatnak a fiatal szőlészek és borászok: Borászat: „A természetes borok világa”. Szőlészet: „Nemesítsünk vagy honosítsunk? – A fajtahasználat lehetséges válaszai a 21. század szőlészeti kihívásaira”. Marketing: „Az online borkereskedelem és marketing lehetőségei – értékesít és ösztönzés a digitális világban”. November 15-ig lehet nevezni az alapítványnál. A pályázati kiírás és a jelentkezési lap megtalálható az illetékes tanszékeken, illetve elérhető és letölthető a weboldalról is.


A nyertes pályázó egy évig viselheti a „Jövő Borásza” címet; egymillió forintos anyagi támogatást kap féléves külföldi szakmai gyakorlatra; elmehet szüretre valamelyik Borászok Borászához vagy Borászok Borásza jelölthöz; tiszteletjegyet kap a következő Borjog és Bormarketing Konferenciára; és meghívják a Borászok Borásza Díjátadó gálára az ünnepélyes eredményhirdetésre. A Borászok Borásza Ösztöndíjprogram célja a jövő Borászok Borászának megtalálása, aki választott hivatása iránt elkötelezett, határozott jövőképpel rendelkezik, és akinek a „tökéletes bor” elkészítése mellett a közösség építése is fontos.